17:58 21.07.2020

НАБУ оприлюднило матеріали слідства про перешкоджання голови ОАСК проведенню конкурсу на посаду голови ДСА

3 хв читати
НАБУ оприлюднило матеріали слідства про перешкоджання голови ОАСК проведенню конкурсу на посаду голови ДСА

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) оприлюднило нові матеріали у справі про зловживання голови та суддів Окружного адміністративного суду міста Києва (ОАСК) і керівника Державної судової адміністрації (ДСА).

"Зважаючи на виключну суспільну значимість кримінального провадження, НАБУ оприлюднює розсекречені матеріали слідчих дій, що розкривають деталі злочину", - повідомляє прес-служба НАБУ.

В оприлюдненому на YouTube-каналі НАБУ відео наведено записи розмов фігурантів справи, які були використані як докази в кримінальному провадженні.

Зокрема, було оприлюднено записи розмов за участю голови ОАСК Павла Вовка, голови ДСА Зеновія Холоднюка та інших фігурантів справи стосовно перешкоджання призначенню переможця конкурсу на посаду голови ДСА.

"Голова ДСА України (Зеновій Холоднюк - ІФ) не зміг на нього податися, оскільки не відповідав вимогам для кандидатів, тож вирішив завадити проведенню конкурсу і у такий спосіб зберегти посаду. По допомогу він звернувся до голови ОАКС, аби той перешкодив призначенню переможця конкурсу", - повідомляє НАБУ.

За даними слідства, Вовк прийняв пропозицію, у відповідь зажадавши призначити "своїх людей" до складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України за квотою ДСА.

НАБУ оприлюднило записи розмов Вовка з Холоднюком та іншими фігурантами справи, зокрема з кандидатом у ВККС та суддями ОАСК, про призначення одного з членів ВККС за квотою ДСА і про плани щодо перешкоджання проведенню конкурсу на посаду голови ДСА.

Як повідомлялося, 17 липня НАБУ повідомило про вручення підозри голові Окружного адміністративного суду міста Києва (ОАСК) Павлу Вовку, його заступнику Євгену Аблову, п'ятьом іншим суддям, а також керівнику Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку. Крім того, зазначалося, що "триває процес вручення підозр ще чотирьом особам".

За даними відомства, загалом підозри вручають 12 особам за підозрою в захопленні державної влади.

"Зазначені особи, загалом 12, діяли у межах злочинної організації на чолі з головою ОАСК, яка мала на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККСУ), Вищою радою правосуддя (ВРП) та створення штучних перешкод у їхній роботі", - повідомляється на сторінці НАБУ у Facebook.

Голові ОАСК інкримінують ч.3 ст.27, ст.351-2 (організація перешкоджання діяльності ВРП, ВККСУ), ч.3 ст.27 ч.2 ст.375 (організація винесення суддею завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови), ч.2 ст.376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України. Його заступнику інкримінують ч.5 ст.27, ст.351-2 (пособництво в перешкоджанні діяльності ВРП, ВККСУ, ч.2 ст.376 КК, іншим суддям ОАСК - ст.351-2, ч.2 ст.375 КК, судді Суворовського районного суду м. Одеси - ст.351-2, ч.2 ст.375 КК.

За версією слідства, злочинна організація ухвалювала замовні рішення у власних інтересах, а також в інтересах політичних і бізнесових кіл.

"Зокрема, для цього голова ОАСК використовував схему з подання штучних адміністративних позовів від підставних громадських організацій чи осіб до свого ж суду з подальшим їх розглядом із наперед визначеним результатом", - повідомляється на сторінці САП у Facebook.

Згодом НАБУ оприлюднило відеосюжет, в якому йдеться, зокрема, про п'ять епізодів задокументованої протиправної діяльності суддів ОАСК та інших судів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА