20:13 21.07.2020

Під час прийняття закону про підтримку ВДЕ була політична воля дотримуватися умов меморандуму

3 хв читати
Під час прийняття закону про підтримку ВДЕ була політична воля дотримуватися умов меморандуму

При прийнятті закону про умови підтримки відновлюваної енергетики була політична воля керівництва держави дотримуватися умов меморандуму між урядом та інвесторами в ВДЕ, вважає керуючий партнер компанії IMEPOWER Юрій Кубрушко.

"Ймовірно, була політична воля керівництва держави, політична домовленість дотримуватися меморандуму. Про це свідчить той факт, що не відбулося масового перегляду всіх норм, узгоджених і викладених в меморандумі", - сказав Кубрушко в коментарі інтернет-порталу "Енергореформи" після голосування за законопроект №3658 в парламенті у вівторок.

За його словами, меморандум був сприйнятий більшістю депутатів як початок для прийняття закону.

Водночас він зазначив, що лише реальні дії щодо виконання закону і зобов'язань перед інвесторами підтвердять готовність держави насправді підтримувати відновлювальну енергетику.

"Ухвалення закону було важливо для того, щоб держава прийняла необхідні заходи для забезпечення фінансування ДП "Гарантований покупець". Наприклад, НКРЕКП (Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг - ІФ) перегляне тариф "Укренерго" для забезпечення фінансування, буде прийнята методика розрахунків за обмеження ВДЕ-генерації. Головне, на що потрібно дивитися, - чи відбудеться в серпні відновлення в повній мірі платежів за вироблену електроенергію", - зазначив представник галузі.

"Якщо ми побачимо, що все це виконується, то розуміємо, що домовленість спрацювала і ситуація певною мірою нормалізована", - наголосив він.

За словами Кубрушка, враховуючи, скільки зусиль було докладено з боку не тільки інвесторів, але і уряду, щоб завершити переговори і підписати меморандум, а потім прийняти закон, є привід розраховувати на дотримання взаємних домовленостей.

"Це дає мені підстави для стриманого оптимізму щодо того, що держава планує виконувати меморандум", - сказав він.

В іншому випадку, на його думку, інвесторам доведеться звернутися в арбітражі.

"Тоді доведеться вдатися до інших заходів - судитися в українських і міжнародних арбітражах. Іншого шляху вже не буде", - підкреслив Кубрушко.

Як повідомлялося, Верховна Рада прийняла в цілому законопроект №3658 "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії".

За підсумками розгляду законопроекту в залі, він, зокрема, не передбачає подовження терміну дії "зелених" тарифів на два роки при їх скороченні і збереження діючих умов роботи для СЕС до 1 МВт, скоротивши для них тарифи на 7,5%. При цьому скорочення тарифів для більшості СЕС становить 15%, для ВЕС- 7,5%.

Також Рада не надала гарантій інвесторам з незмінності оподаткування в майбутньому, проголосувавши за поправку 1203 до законопроекту, внесену главою парламентського енергокомітету Андрієм Герусом.

Одночасно Рада схвалила норму про так звану зелену металургію, згідно з якою в тариф на передачу низки металургійних підприємств не будуть включені витрати НЕК "Укренерго" на компенсацію за "зеленим" тарифом.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА