12:31 22.07.2020

Голова Одеської ОДА запропонував прибрати затонулий танкер Delfi за спрощеною процедурою

4 хв читати
Голова Одеської ОДА запропонував прибрати затонулий танкер Delfi за спрощеною процедурою

Керівник Одеської обласної державної адміністрації Максим Куций звернувся до Кабінету Міністрів України з проханням визнати ситуацію навколо танкера Delfi надзвичайною і запропонував уряду надати повноваження Адміністрації морських портів України (АМПУ) як відповідальній службі примусово забрати танкер за спрощеною процедурою.

Як повідомляє прес-служба обладміністрації, 20 липня сплив граничний термін, відведений капітаном морського порту Одеси Кирилом Цюпком для підйому і видалення аварійного танкера. Судновласник просить продовжити ці терміни до 10 серпня.

"Я вважаю, що продовжувати судновласнику терміни ліквідації аварії - не можна. Він мав достатньо часу щоб вирішити цю проблему. Далі має втручатись АМПУ", - зазначив Куций.

Він наголосв, що, згідно з Кодексом торговельного мореплавства України, АМПУ може самостійно піднімати судно або в разі завершення терміну проведення робіт, встановленого капітаном морського порту (сплив 20 липня), або якщо затонуле судно становить загрозу для людей, природи або судноплавства (обладміністрація неодноразово фіксувала звернення екологів про нафтові плями і близьке розташування танкера до берега).

"Ми вже не можемо так довго чекати. Восени розпочнеться сезон штормів і тоді судно буде неможливо прибрати через погодні умови. Саме тому я звернувся до Кабінету Міністрів із проханням визнати цю ситуацію як надзвичайну. Прошу надати Адміністрації морських портів як відповідальній службі повноваження примусово прибрати танкер за спрощеною процедурою. Тобто у найкоротші терміни", - наголосив Куций.

Він також додав, що після проведення операції кошти за підйом і ліквідацію танкера необхідно стягнути з судновласника.

Відповідно до закону, підрядну організацію, яка виконуватиме роботи, буде визначено на конкурсі, який триватиме щонайменше три місяці.

В обладміністрації також нагадують, що раніше власник танкера Delfi двічі категорично відмовився передати права на підйом аварійного судна державним структурам, але з виконанням робіт в обумовлені терміни не впорався.

Як повідомлялося, в листопаді 2019 року в Одеській затоці зазнав аварії танкер Delfi під прапором Молдови - судно зірвало з якоря.

Адміністрація морських портів України пояснила, що спочатку танкер перебував у нейтральних водах і не подавав заявок на вхід до Одеського чи Південного морських портів. Але згодом було подано сигнал про те, що судно зазнає лиха, залишилося без палива, з непрацюючим двигуном. У зв'язку з цим рятувально-координаційний центр "Одеса", який прийняв сигнал, почав вживати заходів щодо ліквідації аварійної ситуації. Із судновласником було узгоджено буксирування танкера для постановки до вільного причалу в порту "Очаків".

У ніч на 22 листопада Delfi вдалося закріпитися якорем на відстані близько однієї милі від берега в районі пляжу "Дельфін". Проте, за даними АМПУ, о 5:00 повільний дрейф поновився. Увечері того самого дня рятувальникам вдалося евакуювати з судна трьох членів екіпажу. Їх госпіталізували, лікарі повідомили про перевтому та переохолодження.

Власник судна мав до 31 березня 2020 року вжити заходів для підйому та видалення затонулого танкера з акваторії Одеського морського порту. 1 квітня справу взяла під контроль генпрокурор.

22 червня прокуратура Одеської області розпочала кримінальне провадження за фактом невжиття заходів з ліквідації наслідків екологічного забруднення морської води нафтопродуктами в місці аварійного знаходження судна Delfi (ч. 1 ст. 237 КК України).

4 липня під час робочої поїздки до Одеської області президент Зеленський ознайомився зі станом ліквідації наслідків аварії танкера Delfi.

Глава держави наголосив, що роботи з ліквідації аварії потрібно було розпочинати ще в листопаді 2019 року. Проте судновласник показав свою безвідповідальність і фактично забув про танкер. Зеленський закликав виконувати роботи з ліквідації аварії якісно.

"20 липня - це орієнтир. Якби тут був судновласник, я б з ним поговорив відверто й жорстко. Тому що я впевнений, що це його відповідальність у всьому, починаючи з того, що він віз, куди й скільки часу триває це все. 20 липня не буде (результату - ІФ) - цим мають займатися правоохоронці. Власник хотів зекономити й шукав варіанти найменшого опору. Хтось має нести відповідальність", - сказав тоді президент.

13 липня міністр інфраструктури Владислав Криклій повідомив, що контролює перебіг робіт із підйому танкера Delfi в Одесі, які за умови ясної погоди та відсутності хвиль буде завершено до 20 липня.

21 липня АМПУ зажадала від судновласника танкера Delfi передати їй право евакуювати аварійний танкер.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА