20:26 22.07.2020

Кулеба про вирок в РФ історику Дмитрієву: безпосередньо стосується і нас - це війна з правдою про історію України в складі СРСР

2 хв читати
Кулеба про вирок в РФ історику Дмитрієву: безпосередньо стосується і нас - це війна з правдою про історію України в складі СРСР

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляє, що вирок до 3,5 років позбавлення волі в колонії російському історику Юрію Дмитрієву є війною з правдою про історію України в складі СРСР.

"Три з половиною роки російська держава воювала з 64-річним істориком Юрієм Дмитрієвим. Сьогодні було оголошено вирок: 3,5 року позбавлення волі в колонії. Це була б війна чисто з правдою російської історії, але Юрій Дмитрієв досліджував сталінський "Великий терор" і відкрив світові страшну таємницю Сандармоху. Урочища, в якому за наказом Сталіна протягом одного тижня восени 1937 року були знищені тисячі політв'язнів. Серед них були сотні українців. Там скосили наших кращих, українське "Розстріляне відродження": Валер'яна Підмогильного, Миколу Куліша, Леся Курбаса, Антона Крушельницького, Миколу Зерова, Валер'яна Поліщука, Мирослава Ірчана, Григорія Епіка та інших", - написав Кулеба на сторінці в Фейсбуці в середу ввечері.

Міністр наголосив, що вирок історику "безпосередньо стосується і нас - це війна з правдою про історію України в складі СРСР".

Кулеба також зазначив, що Юрій Дмитрієв є жертвою прагнення РФ "затоптати історичну пам'ять і тих, хто її береже".

"Результат буде протилежним. Ще більше людей захочуть дізнатися правду. І не тільки про Дмитрієва, а й про те, що він знайшов у землі і в архівах", - додав глава МЗС.

Як повідомлялося, 22 липня Петрозаводськой міський суд в російському регіоні Карелія визнав історика, дослідника розправ сталінського режиму в урочищі Сандармох Юрія Дмитрієва винним і визначив йому покарання у вигляді трьох з половиною років колонії. Дмитрієва судили за обвинуваченням у діях сексуального характеру стосовно прийомної дочки. Сам Дмитрієв і його прихильники кажуть, що справа сфабрикована.

На підтримку Дмитрієва писали листи нобелівські лауреати, російські діячі культури, іноземні вчені. Українська письменниця Оксана Забужко взяла участь у флешмобі на захист Дмитрієва та закликала приєднатися до нього всіх небайдужих.

У 1990-х роках під керівництвом Юрія Дмитрієва в лісах Карелії знайшли масові поховання жертв політичних репресій в Сандармоху і Червоному Бору. Дмитрієв склав списки пам'яті загиблих, які налічували кілька тисяч імен.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА