21:32 22.07.2020

Пашинян запевнив генсека ООН у прагненні Вірменії мирно вирішити конфлікт з Азербайджаном

2 хв читати
Пашинян запевнив генсека ООН у прагненні Вірменії мирно вирішити конфлікт з Азербайджаном

Вірменія зробила все можливе для припинення бойових дій на кордоні з Азербайджаном, але не впевнена, чи готова сусідня країна дотримуватися перемир'я, заявив вірменський прем'єр Нікол Пашинян у телефонній розмові з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем.

Згідно з повідомленням прес-служби вірменського уряду, генсек ООН висловив стурбованість напруженою ситуацією в регіоні, заявивши про важливість дій, спрямованих на ослаблення напруженості, зокрема, за допомогою реалізації домовленостей про дотримання режиму перемир'я. Гутерріш також підтвердив своє сприяння Мінській групі ОБСЄ.

"Запевняю, що Вірменія зробила все можливе для припинення бойових дій і зниження рівня напруженості", - сказав Пашинян.

Як повідомляє прес-служба, прем'єр зазначив, що Єреван бажає мирного врегулювання карабахського конфлікту. "Ми не впевнені, чи є у Азербайджану бажання і можливість дотримуватися перемир'я і припиняти провокаційну риторику", - сказав Пашинян.

Він також заявив про важливість розширення моніторингової місії ОБСЄ і реалізації вже наявних з цього питання домовленостей.

"Необхідно, щоб влада Азербайджану публічно відкинула застосування або загрозу застосування сили. Керівництво Азербайджану має прийняти, що мирні переговори не мають альтернативи", - сказав він.

Зіткнення на вірмено-азербайджанському кордоні почалися 12 липня і тривали до 15 липня в суміжних районах - Товузькому (Азербайджан) і Тавушському (Вірменія), що межують також із Грузією і розташовані в декількох сотнях кілометрів від невизнаного Нагірного Карабаху, де ситуація залишалася спокійною.

15 липня спостерігалося затишшя. Наступного дня вранці в Міноборони Вірменії заявили про спробу диверсії з азербайджанської сторони і артилерійські обстріли вірменських сіл на кордоні з Азербайджаном. Зі свого боку, в Міноборони Азербайджану назвали заяви вірменської сторони дезінформацією і заявили про нові обстріли азербайджанських сіл на кордоні з Вірменією.

В останні дні ситуація стабілізувалася, але залишається напруженою.

Азербайджан на початку 1990-х років втратив контроль над територією Нагірного Карабаху і семи районів у результаті конфлікту з вірменським населенням регіону та Вірменією.

Режим припинення вогню між Вірменією і самопроголошеною Нагірно-Карабахською республікою з одного боку і Азербайджаном з іншого боку був встановлений у травні 1994 року.

Наразі переговорний процес відбувається за посередництва Мінської групи ОБСЄ, створеної в 1992 році для пошуку шляхів мирного врегулювання нагірно-карабахського конфлікту. До неї входять Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Німеччина, Італія, Швеція, Фінляндія і Туреччина. Співголовами групи є Росія, Франція і США.

Азербайджан не вважає самопроголошену Нагірно-Карабахську Республіку стороною конфлікту і відмовляється вести з нею переговори.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА