07:10 24.07.2020

КНР може заблокувати програму отримання британського підданства для жителів Гонконгу

2 хв читати
КНР може заблокувати програму отримання британського підданства для жителів Гонконгу

Пекін попередив, що може заблокувати пропозицію Великої Британії про надання громадянства жителям Гонконгу, не визнавши їх паспорта дійсними документами, заявив у четвер представник МЗС КНР Ван Веньбінь.

"Велика Британія першою порушила обіцянку, тому Китай розгляне можливість невизнання британського національного закордонного паспорта дійсним документом для пересувань", - заявив Ван Веньбінь.

За його словами, Велика Британія "втрутилася в справи Гонконгу і у внутрішні питання Китаю, порушивши міжнародне право і основні норми міжнародних відносин".

Ван Веньбінь додав, що Пекін "зберігає за собою право" вчиняти подальші дії щодо Лондона.

Напередодні британський МЗС повідомив, що влада Великої Британії відкриє програму, яка дозволить жителям Гонконгу працювати в Сполученому Королівстві, а потім отримати його підданство, в січні 2021 року.

Згідно з рішенням британської влади, жителі Гонконгу, які мають британський заморський паспорт, і їх найближчі родичі зможуть перебувати на території Сполученого Королівства шість місяців без візи. Разом із тим вони мають право п'ять років жити і працювати в країні, потім подати прохання на отримання статусу резидента Великої Британії і пізніше - на повноцінне британське підданство.

Ці особи будуть мати безперешкодний доступ на британський ринок праці, без лімітів зарплати, але у них не буде доступу до бюджетних коштів, зазначає агентство Associated Press (AP).

При цьому на початку липня Лондон оголосив, що поширює право працювати і проживати в Британії на всіх тих 3 млн жителів Гонконгу, хто може отримати британський заморський паспорт. Такі заходи, нагадує AP, були озвучені у відповідь на прийнятий Пекіном закон про національну безпеку Гонконгу, який у Лондоні вважають порушенням британсько-китайських домовленостей щодо Гонконгу.

Минулого тижня глава МЗС Великої Британії Домінік Рааб оголосив, що Лондон у зв'язку з прийняттям в КНР закону про нацбезпеку Гонконгу прийняв рішення негайно призупинити дію угоди з Гонконгом про екстрадицію. Рааб зазначив, що Лондон поширює на Гонконг дію ембарго на постачання зброї в КНР, введеного після подій 1989 року на площі Тяньаньмень: зокрема, йдеться про амуніцію типу димових гранат, які сили безпеки можуть використовувати проти протестувальників у Гонконгу.

Водночас Рааб наголошував, що Лондон не домагається конфронтації з Китаєм і хоче будувати з ним конструктивні відносини, однак не може ігнорувати проблеми, що виникають у відносинах країн.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА