07:20 24.07.2020

У Туреччині призначили імамів для мечеті Ая-Софія

2 хв читати
У Туреччині призначили імамів для мечеті Ая-Софія

Глава управління у справах релігій Туреччини Алі Ербаш у четвер призначив трьох імамів для архітектурного комплексу Стамбула Ая-Софія, який раніше отримав статус мечеті, повідомили в четвер турецькі ЗМІ.

За їхніми даними, на посади імамів призначені професор ісламського права в стамбульському університеті Мехмет Боюнукалін, а також імами інших стамбульських мечетей - Ферух Мустуер і Бунджамін Топчуоглу.

Ербаш також призначив п'ять муедзинів - служителів при мечеті.

Раніше в четвер агентство Associated Press повідомляло, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган відвідав Ая-Софію, щоб оглянути останні приготування до остаточного відкриття комплексу як мечеті, зокрема він оглянув знак з написом "Велика Мечеть Ая-Софія" при вході.

У п'ятницю в Ая-Софії відбудеться перша традиційна у мусульман п'ятнична молитва. Вона триватиме з ранку п'ятниці 24 липня до ранку суботи, 25 липня. Весь цей час собор буде відкрито для молитви.

Віряни мають принести з собою маску, молитовний килимок, а також, як зазначив губернатор Стамбула Алі Ерлікая, вони повинні запастися "терпінням і розумінням".

Для гарантування безпеки на цьому масовому заході правоохоронці розгорнуть 11 контрольно-пропускних пунктів. Там також працюватимуть співробітники медичних служб, які через пандемію коронавірусу вимірюватимуть у всіх, хто приходить, температуру.

Раніше повідомлялося, що майже всі квитки на першу молитву в Софії були придбані вірянами з різних мусульманських країн заздалегідь.

10 липня президент Туреччини підписав указ про зміну статусу Святої Софії. Цим указом передбачено переведення об'єкта у власність Управління у релігійних справах Туреччини внаслідок чого він буде відкритий як мечеть, у якій буде можливо здійснювати відправлення мусульманського культу.

До цього Державна рада Туреччини - вищий суд в адміністративних справах - скасував рішення уряду країни від 1934 року, відповідно до якого собор Святої Софії в Стамбулі отримував статус музею.

Музейний статус храм Святої Софії отримав у 1934 році за рішенням першого президента Туреччини Мустафи Кемаля Ататюрка. З 1985 року собор включено до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Питання про звільнення Сольського з'явиться в порядку денному сесії після рішення фракції "Слуга народу" - Стефанчук

Посли ЄС дійшли згоди про використання доходів від знерухомлених росактивів на оборону і відновлення України

Кількість постраждалих у Харкові зросла до семи - прокуратура

Прем'єр Нідерландів Рютте підтвердив участь у Саміті миру - Зеленський

УЗ відновила залізничні колії в Херсоні, пошкоджені внаслідок ранкової атаки РФ

Російські окупанти штурмували острів Нестрига за допомогою гідроцикла - Плетенчук

Право на віросповідання може бути обмежене під час мобілізації - Верховний Суд

У Часовому Яру залишаються 679 осіб - голова Донецької ОВА

Прем'єр-міністерка Данії підтвердила участь у Саміті миру в Швейцарії - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА