07:45 24.07.2020

Європарламент розкритикував рішення саміту ЄС з бюджету і пригрозив не дати своєї згоди

3 хв читати
Європарламент розкритикував рішення саміту ЄС з бюджету і пригрозив не дати своєї згоди

У резолюції, прийнятій в четвер Європарламентом (ЄП) за підсумками саміту ЄС 17-21 липня, який погодив антикризовий план і бюджет ЄС на 2021-2027 роки, зазначається, що скорочення в бюджеті йдуть урозріз з цілями Євросоюзу.

У документі Європарламент "нагадує про те, що висновки Європейської ради щодо багаторічного фінансового плану (семирічного бюджету ЄС - ІФ) є не більше ніж політичною угодою між главами держав і урядів; наголошується, що парламент не буде схвалювати прийняті висновки без розгляду факту і готовий відмовити в своїй згоді стосовно бюджету, поки не буде досягнуто задовільну угоду на майбутніх переговорах між парламентом і Радою ЄС".

Євродепутати також зазначили, що "всі 40 програм ЄС, які фінансуються в рамках багаторічного фінансового плану, повинні бути узгоджені парламентом, як учасником законодавчого процесу".

У резолюції наголошується, що пропоновані скорочення програм і досліджень у сфері охорони здоров'я "небезпечні в контексті глобальної пандемії". Скорочення в сфері освіти, цифровий модернізації та інновацій "ставлять під загрозу майбутнє європейців наступного покоління".

Пропоновані скорочення програм, які підтримують "зелений перехід" регіонів, що залежать від вуглеводневих джерел енергії, суперечать "зеленому курсу" ЄС.

Скорочення в сфері надання притулку, міграції та управління кордонами "ставлять під загрозу позиції ЄС у все більш нестабільному і невизначеному світі", перерахували парламентарії недоліки проекту бюджету.

Європарламент також визнав, що європейські лідери "не змогли вирішити питання про погашення витрат з інструменту відновлення". На їхню думку, "тільки створення нових власних ресурсів може допомогти погасити борг ЄС, захищаючи при цьому бюджет ЄС і послаблюючи фіскальний тиск на національні казначейства і громадян союзу".

У резолюції висловлено співчуття у зв'язку із тим, що "Європейська рада значно послабила зусилля (Європейської) комісії і парламенту з підтримки верховенства закону, основних прав і демократії в рамках багаторічного фінансового плану та інструменту відновлення Next Generation EU".

Незадоволені євродепутати і узгодженими на саміті ЄС знижками з внесків до бюджету для Австрії, Данії, Німеччини, Нідерландів та Швеції. Вони висловилися за їх якнайшвидше припинення.

Крім того, Європарламент "шкодує з приводу скорочень, спрямованих на програми, орієнтовані на майбутнє, як у багаторічному фінансовому плані на 2021-2027 роки, так і в Next Generation EU". Він вважає, що "це підірве основи стійкого відновлення", а семирічний бюджет "не є ні життєздатним, ні прийнятним".

Резолюція була прийнята 465 голосами "за", 150 - "проти". Утрималися 67 європейських депутатів.

У четвер голова Європейської ради Шарль Мішель і глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн виступили на позачерговій пленарній сесії Європарламенту з повідомленнями про підсумки саміту ЄС, після чого відбулися дебати євродепутатів.

Європейська рада погодила 21 липня, на п'ятий день роботи саміту ЄС, в результаті складно досягнутого компромісу антикризовий план Next Generation EU на 750 млрд євро і семирічний бюджет Євросоюзу на 1,074 трлн євро.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА