08:06 24.07.2020

Високий представник ЄС Боррель вітає домовленості щодо припинення вогню на Донбасі з 27 липня і очікує від РФ виконання Мінських угод

2 хв читати
Високий представник ЄС Боррель вітає домовленості щодо припинення вогню на Донбасі з 27 липня і очікує від РФ виконання Мінських угод

Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель вітає досягнуті домовленості щодо режиму припинення вогню на Донбасі з 27 липня і каже про очікування щодо виконання Росією Мінських угод.

Про це йшлося під час зустрічі Борреля з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем, яка відбулася в четвер у Брюсселі в рамках візиту глави українського уряду, повідомляє Служба зовнішньополітичних відносин ЄС.

"Він привітав останню угоду, досягнуту на регулярному засіданні Тристоронньої контактної групи, щодо додаткових заходів зі зміцнення режиму припинення вогню з 27 липня з метою забезпечення дотримання всеосяжного, стійкого і необмеженого припинення вогню, і наголосив на необхідності досягнення прогресу щодо заходів, узгоджених на нормандському саміті, який відбувся в Парижі в грудні 2019 року", - йдеться в повідомленні.

Високий представник також підтвердив очікування ЄС щодо того, що "Росія відреагує на зусилля України, повністю виконає Мінські домовленості і використає свій вплив на збройні формування, які вона підтримує". "Високий представник підтвердив, що санкції ЄС проти Російської Федерації залишаються в силі", - наголошують в ЄС.

Боррель "високо оцінив зусилля президента Зеленського щодо виконання Мінських угод і підтвердив постійну і повну підтримку ЄС суверенітету і територіальної цілісності України".

Крім того, сторони обмінялися думками стосовно процесу реформ в Україні. "Високий представник наголосив на готовності ЄС і надалі надавати підтримку Україні в проведенні реформ і зазначив на необхідності продовження зусиль українською владою в проведенні реформ у судовій системі, прокуратурі та секторі безпеки", - констатується в прес-релізі.

Також Боррель порушив питання звільнення в українському уряді орієнтованих на реформи чиновників, а також Генерального прокурора, відставку глави Національного банку України та "потенційний негативний вплив цього на стійкість програми реформ". "Високий представник привітав готовність уряду продовжувати активні зусилля з проведення реформ відповідно до Угоди про асоціацію Україна-ЄС", - зазначається в повідомленні.

Сторони також обговорили вплив коронавірусу на Україну і "сильну взаємну солідарність ЄС і України з моменту початку пандемії". "ЄС, який мобілізував пакет підтримки в розмірі 190 млн. євро і 1,2 млрд. євро у вигляді макрофінансової допомоги, є і залишиться найбільшим і найбільш надійним партнером для України в боротьбі з негайним, довгостроковим і структурним впливом пандемії", - зазначається в повідомленні.

Співрозмовники також зазначили, що "з нетерпінням чекають майбутнього саміту ЄС-Україна".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА