11:17 24.07.2020

У ЗСУ розпочнуть визначення конкретних форм взаємодії з НАТО у форматі Партнерства розширених можливостей

2 хв читати
У ЗСУ розпочнуть визначення конкретних форм взаємодії з НАТО у форматі Партнерства розширених можливостей

Експерти розпочнуть роботу з визначення конкретних форм майбутньої взаємодії України з НАТО у форматі Партнерства розширених можливостей (EOP), повідомила офіцер відділу Головного управління військового співробітництва та верифікації Збройних сил України капітан Юлія Щукіна.

"Наразі з отриманням Україною статусу держави-партнера з розширеними можливостями в Збройних силах України розпочато роботу з наповнення практичним змістом певних напрямів для отримання вищезазначених переваг. Зокрема, головнокомандувач Збройних сил України відправив лист голові військового комітету НАТО з позицією українського військового керівництва з вищезазначеного питання. На черзі - перехід до спільної роботи експертів із визначення конкретних форм майбутньої взаємодії з НАТО у форматі EOP", - сказала вона під час онлайн-брифінгу в п'ятницю.

До цього Щукіна пояснила, які переваги отримає Україна, ставши Партнером програми розширених можливостей НАТО.

"Україна зможе брати участь у плануванні операцій НАТО, отримає допуск до всіх навчань НАТО, що дасть доступ до передового досвіду й пріоритетної сертифікації сил і засобів. Представники України зможуть обіймати посади в штаб-квартирі та командних структурах НАТО. Участь у програмі також передбачає поглиблення співпраці з підтримки безпеки в акваторії Чорного моря. Програма також включає спільну протидію кіберзагрозам, міжнародному тероризму й організованій злочинності", - зазначила вона.

Офіцер також додала, що перевагою, актуальною з точки зору боротьби з сучасними викликами і загрозами, є допуск представників держави зі статусом EOP до навчань НАТО з кібербезпеки й розширення можливостей участі в навчально-тренувальних заходах із цієї тематики. Також статус передбачає інтенсифікацію обміну інформацією.

"Водночас цей перелік переваг далеко не вичерпаний. Додаткові можливості можуть бути запропоновані НАТО кожній окремій країні-учасниці EOP залежно від національних потреб. Надання Україні статусу EOP стало визнанням значного внеску нашої держави в зусилля НАТО щодо підтримки міжнародного миру та безпеки, активної участі представників України в програмах та ініціативах альянсу, а також її важливості для НАТО як прогнозованого партнера", - наголосила Щукіна.

Як повідомлялося, 12 червня Україна стала членом програми розширених можливостей НАТО.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА