12:26 24.07.2020

МТСБУ викрило спроби шахрайства за кордоном під час оформлення ДТП за участю авто з українською реєстрацією

2 хв читати

Моторне (транспортне) страхове бюро України (МТСБУ) наприкінці березня разом зі страховими компаніями здійснило низку заходів щодо виявлення можливого страхового шахрайства під час оформлення ДТП за допомогою європротоколу на території Угорської Республіки, повідомило Бюро в п'ятницю.

Відповідно до прес-релізу, під час здійснення моніторингу страхових виплат здався підозрілим той факт, що в деяких випадках між моментом укладення "Зеленої картки" в пункті пропуску на державному кордоні між Україною та Угорщиною і моментом настання ДТП проходив незначний проміжок часу, за який фізично неможливо було подолати відстань між кордоном та околицями Будапешта, де сталася ДТП.

Служба безпеки МТСБУ за цією ознакою провела аналіз усіх заявлених вимог, виплачених страховиками-повними членами МТСБУ за міжнародними договорами страхування "Зелена картка" за січень 2018-березень 2020 щодо компенсації шкоди, заподіяної внаслідок ДТП на території Угорщини з вини зареєстрованих в Україні автомобілів.

У результаті проведеного аналізу було встановлено 86 випадків можливих шахрайських дій, які полягали в оформленні фіктивних ДТП на території Угорщини.

З метою протидії страховому шахрайству МТСБУ здійснило комплекс заходів щодо проведення ретельної перевірки обставин укладення договорів "Зелена картка" та обставин ДТП, які сталися за цими договорами. Під час такої перевірки страховики взяли письмові пояснення у страхувальників, з вини яких сталися ДТП за кордоном.

У результаті було виявлено низку випадків з явними ознаками шахрайських дій з оформлення фіктивних ДТП на території Угорщини, скоєних тією самою групою осіб.

За виявленими фактами можливого шахрайства відкрито кримінальне провадження за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч.3 ст. 190 Кримінального Кодексу України (шахрайство, вчинене у великих розмірах або шляхом незаконних операцій із використанням електронно-обчислювальної техніки; карається позбавленням волі на термін від трьох до восьми років).

Нині Національна поліція зробила запити до компетентних органів Угорщини про міжнародну правову допомогу з метою проведення допиту інших учасників ДТП, за якими є підозри щодо їх фіктивності. Також МТСБУ скерувало запит до Бюро автострахування Угорщини, яке, у свою чергу, звернулося до правоохоронних органів країни. Правоохоронні органи Угорщини перевірять, чи були отримані у випадках, щодо яких є підозри у можливих шахрайських діях, довідки від поліції, що засвідчують факт й обставини ДТП.

"Незважаючи на карантин, МТСБУ вживає заходів у рамках проекту "СТОП Фальшивка". Ми продовжуємо будувати системну роботу з протидії страховому шахрайству. Її результати мають велике значення і для страховиків ОСЦПВ, чий бізнес не терпить шкоди від шахраїв, і для українських автовласників, які мають ще більше підстав довіряти ринку страхування", - зазначає генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко, слова якого наведено у повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

США вивчають можливість постачання Ізраїлю танкових та артилерійських снарядів, військового транспорту більше ніж на $1 млрд - ЗМІ

G7 закликає КНР вплинути на РФ у зв'язку з агресією проти України

Обсяг вивантаження зерна в портах Великої Одеси знизився через обстріли припортової інфраструктури - УЗ

Ми побачили зрушення в питанні розблокування допомоги від США - Шмигаль

У Дніпрі суботу оголошено днем жалоби за загиблими

Найближчої доби в Україні очікуються помірні дощі, місцями заморозки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА