16:33 24.07.2020

Підготовчі роботи з підняття затонулого танкера Delfi - кріплять трос до одного із буксирів

3 хв читати
Підготовчі роботи з підняття затонулого танкера Delfi - кріплять трос до одного із буксирів

В Одесі на пляжі "Дельфін" тривають підготовчі роботи з підняття затонулого танкера Delfi.

Як повідомляє P&O Maritime Ukraine на своїй сторінці у Facebook, у п'ятницю о 13:30 до Delfi підійшли два буксири, які після підготовчих робіт спробують підняти танкер.

З буксирами працює буксир-нафтозбирач Sea Ant. З його допомогою заводять і кріплять сталеві троси, оскільки під час першої спроби тиждень тому поліпропіленовий кормовий канат, який використовували, порвався.

"Роботи проводить підрядна організація, яку найняв судновласник. В операції бере участь буксир P&O Maritime Ukraine, за допомогою якого танкер спробують поставити на рівний кіль", - наголошується у повідомленні.

Наданий P&O Maritime Ukraine буксир P&O Balqis могутніший, ніж буксир, який брав участь у першій спробі евакуації Delfi. Потужність P&O Balqis становить 5200 к. с. при тяговому зусиллі 65 тонн.

За інформацією компанії, вранці у п'ятницю водолази продовжували підготовчі роботи з танкером, навколо нього встановили додатковий ряд бонових загороджень, які мають перешкодити можливому розливу палива.

Sea Ant, який прибув із порту "Південний" до Delfi також стежитиме за екологічною безпекою, і усуватиме можливі розливи нафтопродуктів.

Як повідомлялося, субпідрядник уже здійснював спробу підняття судна, але через допущені помилки у прорахунках зірвало трос.

Раніше керівник Одеської обласної державної адміністрації Максим Куций звернувся до Кабінету Міністрів України з проханням визнати ситуацію навколо танкера Delfi надзвичайною і запропонував уряду надати повноваження АМПУ як відповідальній службі примусово прибрати танкер за спрощеною процедурою.

У листопаді 2019 року в Одеській затоці зазнав аварії танкер Delfi під прапором Молдови - судно зірвало з якоря У ніч на 22 листопада Delfi вдалося закріпитися якорем на відстані близько однієї милі від берега в районі пляжу "Дельфін". Проте, за даними АМПУ, о 5:00 повільний дрейф поновився. Увечері того самого дня рятувальникам вдалося евакуювати з судна трьох членів екіпажу.

Власник судна мав до 31 березня 2020 року вжити заходів для підйому та видалення затонулого танкера з акваторії Одеського морського порту.

1 квітня справу узяла під контроль генпрокурор. 22 червня прокуратура Одеської області розпочала кримінальне провадження за фактом невжиття заходів з ліквідації наслідків екологічного забруднення морської води нафтопродуктами в місці аварійного знаходження судна Delfi (ч. 1 ст. 237 КК України).

4 липня під час робочої поїздки до Одеської області президент Зеленський ознайомився зі станом ліквідації наслідків аварії танкера Delfi. Глава держави наголосив, що роботи з ліквідації аварії потрібно було починати ще в листопаді 2019 року. Проте судновласник показав свою безвідповідальність і фактично забув про танкер. Зеленський закликав виконувати роботи з ліквідації аварії якісно.

"20 липня - це орієнтир. Якби тут був судновласник, я б з ним поговорив відверто й жорстко. Тому що я впевнений, що це його відповідальність у всьому, починаючи з того, що він віз, куди й скільки часу триває це все. 20 липня не буде (результату - ІФ) - цим мають займатися правоохоронці. Власник хотів зекономити й шукав варіанти найменшого опору. Хтось має нести відповідальність", - сказав тоді президент.

13 липня міністр інфраструктури Владислав Криклій повідомив, що контролює хід робіт із підйому танкера Delfi в Одесі, які за умови ясної погоди та відсутності хвиль буде завершено до 20 липня.

21 липня АМПУ вимагала від судновласника танкера Delfi передати їй право евакуювати аварійний танкер.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

Окупанти 20 разів від ранку обстріляли Нікопольський район, пошкоджено 14 будинків, 30 тис жителів без світла

В Одеській області знищено чотири розвідувальних БПЛА "Орлан-10"

Боррель проведе спільне засідання міністрів закордонних справ й оборони країн ЄС, обговорять надання ППО Україні

Столтенберг: Рішення про надання Україні систем ППО буде оголошено вже найближчим часом

Палата представників США підтримала розгляд 4 законопроєктів про міжнародну допомогу, зокрема Україні

Єрмак і Сіярто домовилися про двосторонню зустріч наступного тижня

Цього року ми не можемо чекати на ухвалення рішень - виступ Зеленського на Раді Україна-НАТО

АРМА запропонувало провести експертизу картин з колекції Медведчука перед їх продажем, щоб залишити у власності держави найцінніші

У Дніпропетровській області 7 загиблих, зокрема 2 дитини, 34 постраждалих - ДСНС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА