08:24 25.07.2020

Підняти танкер Delfi в п'ятницю не вдалося, роботи продовжаться в суботу

3 хв читати
Підняти танкер Delfi в п'ятницю не вдалося, роботи продовжаться в суботу

Буксирам в п'ятницю не вдалося підняти затонуле в Одесі судно Delfi, робота з його підняття продовжиться в суботу, повідомила прес-служба Одеської обласної державної адміністрації.

"Підготовчі роботи з перекидання судна на рівний кіль тривали практично весь день. Підрядна організація виявилася технічно не в змозі реалізувати свій план за допомогою буксирів", - повідомив голова ОДА Максим Куций.

У прес-службі наголосили, що роботи з підняття судна продовжаться в суботу, 25 липня.

Зазначається, що судновласник може самостійно підняти танкер.

Разом із тим, глава ОДА наголосив на необхідності підготовки до примусового підняття танкера.

"Сподіваємося на успіх, але разом із адміністрацією морських портів України та міністерством інфраструктури готуємося до примусового підняття судна, щоб у найкоротші терміни прибрати танкер з міського пляжу", - додав Куций.

Як повідомлялося, в Одесі на пляжі "Дельфін" в п'ятницю вдень відбулися підготовчі роботи з підняття затонулого танкера Delfi.

Субпідрядник вже здійснював спробу підняття судна, але через допущені помилки у прорахунках зірвало трос.

Раніше керівник ОДА Куций звернувся до Кабінету міністрів України з проханням визнати ситуацію навколо танкера Delfi надзвичайною і запропонував уряду надати повноваження АМПУ як відповідальній службі примусово забрати танкер за спрощеною процедурою.

У листопаді 2019 року в Одеській затоці зазнав лиха танкер Delfi під прапором Молдови - судно зірвало з якоря. В ніч 22 листопада Delfi вдалося закріпитися якорем на відстані близько 1 милі від берега поблизу пляжу "Дельфін". Однак, за даними АМПУ, о 5:00 повільний дрейф відновився. Увечері того ж дня рятувальникам вдалося евакуювати з судна трьох членів екіпажу.

Власник судна повинен був до 31 березня 2020 року вжити заходів для підйому і видалення затонулого танкера з акваторії Одеського морського порту.

1 квітня справу взяла під контроль генпрокурор. 22 червня прокуратура Одеської області розпочала кримінальне провадження за фактом невжиття заходів щодо ліквідації наслідків екологічного забруднення морської води нафтопродуктами в місці аварійного перебування судна Delfi (ч.1 ст.237 КК України).

4 липня під час робочої поїздки в Одеську область президент Зеленський ознайомився зі станом ліквідації наслідків аварії танкера Delfi. Глава держави наголосив, що роботи з ліквідації аварії треба було починати ще в листопаді 2019 року. Однак судновласник показав свою безвідповідальність і фактично забув про танкер. Зеленський закликав виконувати роботи з ліквідації аварії якісно.

"20 липня - це орієнтир. Якби тут був судновласник, я б з ним поговорив відверто і жорстко. Тому що я впевнений, що це його відповідальність у всьому, починаючи з того, що він віз, куди і скільки часу триває це все. 20 липня не буде (результату - ІФ) - цим повинні займатися правоохоронні органи. Власник хотів заощадити і шукав варіанти найменшого опору. Хтось повинен нести відповідальність", - сказав тоді президент.

13 липня міністр інфраструктури Владислав Криклій повідомив, що контролює хід робіт з підйому танкера Delfi в Одесі, і за умови ясної погоди і відсутності хвиль вони будуть завершені до 20 липня.

21 липня АМПУ зажадала від судновласника танкера Delfi передати йому право евакуювати аварійний танкер.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА