20:27 25.07.2020

Чергова спроба підняти танкер Delfi завершилася невдачею, глава ОДА збирає комісію з надзвичайних ситуацій

3 хв читати
Чергова спроба підняти танкер Delfi завершилася невдачею, глава ОДА збирає комісію з надзвичайних ситуацій

Чергова спроба підняти затонулий в Одесі танкер Delfi завершилася невдачею, глава Одеської облдержадміністрації Максим Куций збирає екстрене засідання комісії з надзвичайних ситуацій, повідомляє прес-служба ОДА.

Буксири виявилися технічно не в змозі повернути затонулий танкер Delfi на рівний кіль. Під час чергової спроби розірвався металевий трос, який повинен був поставити судно на рівний кіль. На сьогодні роботи підрядної організації завершені, повідомляє прес-служба.

"Адміністрація морських портів України повинна негайно отримати право на ліквідацію цього брухту з акваторії Одеси, а судновласник повинен відмовитися від права на підйом судна і передати повноваження АМПУ. Для цього я завтра збираю екстрену позачергову комісію з надзвичайних ситуацій в ОДА", - заявив Куций.

За його словами, "днями" буде оприлюднено спільний з Міністерством інфраструктури план підйому. Глава Одеської ОДА додав, що АМПУ в найкоротші терміни повинна взяти на себе реалізацію "ліквідації і прибирання танкера з міського пляжу".

У п'ятницю АМПУ оголосили тендер на проведення робіт з ліквідації танкера з узбережжя міського пляжу Одеси. Початкова вартість - 25 млн грн.

Раніше Куций звернувся до Кабінету міністрів України з проханням визнати ситуацію навколо танкера Delfi надзвичайною і запропонував уряду надати повноваження АМПУ як відповідальній службі примусово забрати танкер за спрощеною процедурою.

У листопаді 2019 року в Одеській затоці зазнав аварії танкер Delfi під прапором Молдови - судно зірвало з якоря. У ніч на 22 листопада Delfi вдалося закріпитися якорем на відстані близько однієї милі від берега в районі пляжу "Дельфін". Проте, за даними АМПУ, о 5:00 повільний дрейф поновився. Увечері того самого дня рятувальникам вдалося евакуювати з судна трьох членів екіпажу.

Власник судна мав до 31 березня 2020 року вжити заходів для підйому та видалення затонулого танкера з акваторії Одеського морського порту.

1 квітня справу узяла під контроль генпрокурор. 22 червня прокуратура Одеської області розпочала кримінальне провадження за фактом невжиття заходів з ліквідації наслідків екологічного забруднення морської води нафтопродуктами в місці аварійного знаходження судна Delfi (ч. 1 ст. 237 КК України).

4 липня під час робочої поїздки до Одеської області президент Зеленський ознайомився зі станом ліквідації наслідків аварії танкера Delfi. Глава держави наголосив, що роботи з ліквідації аварії потрібно було починати ще в листопаді 2019 року. Проте судновласник показав свою безвідповідальність і фактично забув про танкер. Зеленський закликав виконувати роботи з ліквідації аварії якісно.

"20 липня - це орієнтир. Якби тут був судновласник, я б з ним поговорив відверто й жорстко. Тому що я впевнений, що це його відповідальність у всьому, починаючи з того, що він віз, куди й скільки часу триває це все. 20 липня не буде (результату - ІФ) - цим мають займатися правоохоронці. Власник хотів зекономити й шукав варіанти найменшого опору. Хтось має нести відповідальність", - сказав тоді президент.

13 липня міністр інфраструктури Владислав Криклій повідомив, що контролює хід робіт із підйому танкера Delfi в Одесі, які за умови ясної погоди та відсутності хвиль буде завершено до 20 липня.

21 липня АМПУ зажадала від судновласника танкера Delfi передати їй право евакуювати аварійний танкер.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США вже почали постачати боєприпаси Україні, їх буде доставлено протягом кількох днів - Пентагон

ПК "Південь": у Херсонській області знищено розвідувальний БПЛА "Орлан-10", в Одеській - БПЛА "ZALA"

Унаслідок обстрілів на Донеччині загинули п’ятеро людей, вісім поранено

"Укрзалізниця" скасувала зміни в русі поїздів, запроваджені через обстріли Харківщини

Підозрюваного в хабарництві заступника голови Запорізької облради відсторонено від посади - САП

ISW: Є реальна загроза захоплення Часового Яру, хоча армія РФ не може зробити це швидко

Нелегальні онлайн-казино атакують компанію Favbet - заява

Міністра агрополітики Сольського взято під варту з альтернативою застави 75,7 млн грн

За добу на Харківщині 13 постраждалих у результаті ворожих обстрілів

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, шестеро поранених

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА