19:39 26.07.2020

План підйому танкера Delfi державними службами буде напрацьовано 27 липня

3 хв читати
План підйому танкера Delfi державними службами буде напрацьовано 27 липня

У понеділок, 27 липня, процес ліквідації танкера Delfi перейде до держави, експертна комісія ДСНС України остаточно визнає ситуацію як надзвичайну, місцевого рівня, повідомив глава Одеської ОДА Максим Куций.

"Уже завтра ми проведемо розширену нараду за участю експертів галузі. Саме їх технічні обґрунтування стануть основою для оперативної ліквідації судна", - цитує Куцого прес-служба ОДА в оприлюдненому в неділю ввечері повідомленні.

Зазначається, що судновласник, підрядна організація і приватні компанії, залучені в процес, не змогли реалізувати свій план. У неділю, 26 липня, міністр інфраструктури Владислав Криклій, керівництво АМПУ, Держекоінспекції, Одеського порту і Одеської ОДА погодили новий план з ліквідації затонулого танкера. Представники міської влади засідання комісії з надзвичайних ситуацій проігнорували, не з'явившись на зустріч.

За словами голови ОДА, роботи не припиняться навіть на період проведення тендера - "розглядається варіант розпилу судна на кілька частин, як найшвидший з виходів. А Держекоінспекція зараз вже ініціювала перерахунок збитків, заподіяних екології".

"За технічну реалізацію ліквідації візьметься АМПУ. А судновласник, який до останнього не відмовлявся від права на свою власність, затягуючи весь процес, в обов'язковому порядку відшкодує вартість робіт і завдані збитки", - повідомив Куций.

Як повідомлялося, в листопаді 2019 року в Одеській затоці зазнав лиха танкер Delfi під прапором Молдови - судно зірвало з якоря. В ніч 22 листопада Delfi вдалося закріпитися якорем на відстані близько 1 милі від берега поблизу пляжу "Дельфін". Однак, за даними АМПУ, о 5:00 повільний дрейф відновився. Увечері того ж дня рятувальникам вдалося евакуювати з судна трьох членів екіпажу.

Власник судна повинен був до 31 березня 2020 року вжити заходів для підйому і видалення затонулого танкера з акваторії Одеського морського порту.

1 квітня справу взяла під контроль генпрокурор. 22 червня прокуратура Одеської області розпочала кримінальне провадження за фактом невжиття заходів щодо ліквідації наслідків екологічного забруднення морської води нафтопродуктами в місці аварійного перебування судна Delfi (ч.1 ст.237 КК України).

4 липня під час робочої поїздки в Одеську область президент Зеленський ознайомився зі станом ліквідації наслідків аварії танкера Delfi. Глава держави наголосив, що роботи з ліквідації аварії треба було починати ще в листопаді 2019 року. Однак судновласник показав свою безвідповідальність і фактично забув про танкер. Зеленський закликав виконувати роботи з ліквідації аварії якісно.

"20 липня - це орієнтир. Якби тут був судновласник, я б з ним поговорив відверто і жорстко. Тому що я впевнений, що це його відповідальність у всьому, починаючи з того, що він віз, куди і скільки часу триває це все. 20 липня не буде (результату - ІФ) - цим повинні займатися правоохоронні органи. Власник хотів заощадити і шукав варіанти найменшого опору. Хтось повинен нести відповідальність", - сказав тоді президент.

13 липня міністр інфраструктури Владислав Криклій повідомив, що контролює хід робіт з підйому танкера Delfi в Одесі, і за умови ясної погоди і відсутності хвиль вони будуть завершені до 20 липня.

21 липня АМПУ зажадала від судновласника танкера Delfi передати йому право евакуювати аварійний танкер.

25 липня чергова спроба підняти затонулий в Одесі танкер Delfi завершилася невдачею. Буксири виявилися технічно не в змозі повернути затонулий танкер Delfi на рівний кіль. Під час чергової спроби розірвався металевий трос, який повинен був поставити судно на рівний кіль.

У п'ятницю АМПУ оголосила тендер на проведення робіт з ліквідації танкера з узбережжя міського пляжу Одеси. Початкова вартість - 25 млн грн.

Раніше Куций звернувся до Кабінету міністрів України з проханням визнати ситуацію навколо танкера Delfi надзвичайною і запропонував уряду надати повноваження АМПУ як відповідальній службі примусово забрати танкер за спрощеною процедурою.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА