15:43 27.07.2020

Кінематографісти проти зміни правил пітчингів на держфінансування, бояться корупції

2 хв читати
Кінематографісти проти зміни правил пітчингів на держфінансування, бояться корупції

Представники української кіноіндустрії вважають, що введення нових правил проведення конкурсів (пітчингів) на отримання держфінансування кінопроектів у редакції Міністерства культури та інформаційної політики поставить під загрозу існування в країні українського кіно, особливо авторського ігрового, анімаційного та неігрового.

Представники галузі направили лист керівництву Мінкульту, Державного агентства України з питань кіно, до комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, а також до Ради з державної підтримки кінематографії з проханням не підтримувати нововведення.

Згідно з текстом листа, кінематографісти обурені новими правилами проведення конкурсів на держфінансування, які були винесені Мінкультури на громадське обговорення 15 липня 2020 року. Представники галузі вважають їх дискримінаційними, такими, що порушують рівність прав і можливостей суб'єктів кінематографії та створюють основи для корупції, монополізації ринку, нечесної конкуренції на користь декількох продакшенів і студій.

Представники кіноіндустрії також вважають, що введення нового порядку ставить під загрозу існування українського кіно, особливо авторське ігрового, анімаційного та неігрового.

"Нові правила не враховують специфіки кінематографу як галузі культури, пропонуючи оцінювати навіть не самі кінопроекти, які подаються на пітчинг, а їхніх продюсерів і режисерів суто утилітарно, за комерційними та кон’юнктурними показниками. Крім того, повністю нівелюється роль експертів, їхні повноваження з оцінки проектів у конкурсі переходять до Ради з державної підтримки кінематографії, яка також і визначає переможців", - наголошують автори листа.

Кінематографісти вимагають не вводити в дію запропонований проект нового порядку проведення конкурсів на держфінансування, провести круглий стіл за участю державного сектору та представників кожного із напрямів кіноіндустрії та професійних кіноспільнот, а також створити робочу групу для розробки Стратегічного плану державної підтримки кінематографії та вдосконалення нормативної документації, що регламентує діяльність кіногалузі за участю всіх зацікавлених сторін.

Серед підписантів - Національна спілка кінематографістів, Українська гільдія режисерів, Гільдія неігрового кіно, Гільдія сценаристів України, Українська анімаційна асоціація, творчі об'єднання "Вавилон 13" і "Сучасне українське кіно", а також 120 сценаристів, продюсерів та режисерів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський доручив Кубракову опрацювати питання прямого залізничного сполучення "Славутич - Київ"

На авдіївському напрямку за добу відбито 23 атаки окупантів

Шмигаль обговорив із главою МЗС Латвії євроінтеграцію України та конфіскацію російських активів

Заяви представників Білорусі про терористів, які нібито перебувають в українських лікарнях, є ІПСО – коментар СБУ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА