14:17 29.07.2020

АМКУ звинуватив регулятора НКРЕКП у бездіяльності на ринку електроенергії

3 хв читати
АМКУ звинуватив регулятора НКРЕКП у бездіяльності на ринку електроенергії

Антимонопольний комітет України (АМКУ) встановив ознаки порушення закону про захист економічної конкуренції в бездіяльності Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), на оптовому ринку електричної енергії та дав цьому регулятору обов'язкові для розгляду рекомендації.

Як зазначається в цьому документі від 2 липня, оприлюдненому на сайті АМКУ в середу, НКРЕКП не подала Кабміну пропозиції про поліпшення умов режиму спеціальних обов'язків (ПСО), неналежним чином проводила й оприлюднювала результати моніторингу функціонування ринку е/е, а також неналежним чином забезпечувала операторам системи передачі роботу балансувального ринку.

Посилаючись на лист Служби безпеки України від 5 червня цього року, АМКУ вказав на впроваджений з березня цього року компаніями теплової електрогенерації (ТЕС і ТЕЦ) механізм, що полягає в продажу підконтрольним постачальникам обсягу електроенергії, яка значно перевищує обсяги реальної генерації.

"З огляду на систематичний профіцит електроенергії в ОЕС (об'єднаній енергосистемі - ІФ) України та створення прогнозованих позитивних небалансів ДП "НАЕК "Енергоатом", оператор системи передачі (ОСП) акцептує заявки ТЕС і ТЕЦ на розвантаження від загальної встановленої потужності, а не від диспетчерського графіка навантаження. Після отримання команди диспетчера на розвантаження ТЕС і ТЕЦ купують відповідні обсяги електричної енергії в ОСП за ціною РДН (ринок на добу наперед - ІФ) - 45% з метою виконання договірних зобов'язань із підконтрольними постачальниками та подальшого перепродажу на РДН і отримання надприбутків", - описало цей механізм антимонопольне відомство.

На його думку, наслідком таких дій є штучне падіння ціни РДН, реалізація більшої частини обсягу електроенергії "Енергоатома" і ДП "Гарантований покупець" на балансувальному ринку за цінами, суттєво нижчими від ринкових, ризик необґрунтованого підвищення тарифу "Укренерго" та загалом дестабілізація роботи ОЕС Україна з втратами для держбюджету.

"Зазначені дії деяких учасників ринку стають можливими через прогнозованість обсягів і рівня цін електричної енергії, які пропонують на РДН "Енергоатом" і "Гарантований покупець". Причиною зазначеної "прогнозованості" є недосконалий механізм ПСО", - зазначив АМКУ.

Комітет нагадав, що про такі ризики попереджав НКРЕКП і Міненерго в жовтні 2019 року й у травні 2020 року.

АМКУ також звинуватив НКРЕКП у затверджених регулятором недосконалих правилах ринку, що допускають такі маніпуляції.

Антимонопольне відомство додало, що з моменту запуску нового ринку електроенергiї 1 липня 2019 року НКРЕКП жодного разу не повідомляла про порушення антимонопольного законодавства, а останній опублікований нею моніторинг оптового ринку зроблено за третій квартал 2019 року.

У повідомленні АМКУ також зазначено, що система управління ринком (MMS) не підтримує всього необхідного функціоналу для її управління, внаслідок чого частина диспетчерських команд фіксується в ручному режимі, а не в програмному комплексі, відповідно в ОСП почастішали випадки некоректного розрахунку цін небалансу тощо.

У зв'язку з цим АМКУ рекомендував НКРЕКП подати Кабміну свої рекомендації щодо поліпшення режиму ПСО, щоб усунути спотворення конкуренції на РДН, створення штучних небалансів "Енергоатома" та "Гарантованого покупця" і недобросовісну конкуренцію виробників електроенергії та трейдерів.

Серед інших рекомендацій - забезпечення своєчасного оприлюднення результатів моніторингу функціонування ринку електроенергії та його сегментів, прозорості та конкуренції на ринку, зокрема цін за двосторонніми договорами й цін на організованих сегментах ринку, а також будь-яких практик, що призводять до спотворення або обмеження конкуренції.

АМКУ також розраховує отримати від НКРЕКП інформацію про виявлені можливі ознаки порушення антимонопольного законодавства в діях Оператора системи передачі за останній рік. Ідеться, зокрема, про формування та надання диспетчерських команд, які призводили або могли призвести до створення штучного дефіциту на балансувальному ринку, порушення зобов'язань за термінами оплати за куплену/продану електроенергію на балансувальному ринку.

Антимонопольне відомство нагадує НКРЕКП, що регулятор має повідомити про результати розгляду рекомендацій у 15-денний термін від моменту їх отримання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Збито всі 13 ударних безпілотників "Шахед", які атакували Україну

Суд обрав запобіжний захід організаторам злочинної групи Чернівецької митниці

Віцеканцлер Німеччини Габек прибув в Україну для підготовки конференції з відновлення

Прем'єр Нідерландів готовий закуповувати у партнерів системи ППО Patriot для постачання Україні

Розвідники спецпідрозділу "Кабул 9" за дві доби виявили та знищили дев’ять одиниць військового транспорту і склад боєприпасів

Окупанти обстріляли 22 населені пункти на Харківщині, виникли пожежі

В Івано-Франківській області ППО збила всі ворожі БПЛА, у результаті падіння уламків виникли пожежі

У Херсонській області за добу через обстріли 16 людей дістали поранення

У Чернігові кількість загиблих унаслідок ракетного удару на ранок зросла до 18 людей

Сили оборони за добу ліквідували 910 окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА