17:02 29.07.2020

Більшість українців не бачать змін у зв'язку з ухваленням закону про державну мову - опитування

2 хв читати
Більшість українців не бачать змін у зв'язку з ухваленням закону про державну мову - опитування

14,8% українців зазначають, що української мови в їхньому житті стало більше після ухвалення закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" у квітні 2019 року, 23% - що ненабагато більше, 4,2% - що української в їхньому житті стало менше, а у 52% нічого не змінилося.

Такими є результати соціологічного дослідження "Ставлення населення України до закону про мову", проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) у травні-червні 2020 року.

36,3% опитаних цілковито згодні з тим, що держава повинна й надалі сприяти імплементації закону про мову в усіх сферах, 30,2% - швидше згодні, 11,9% - швидше не згодні, 7,9% - цілковито не згодні.

При цьому в регіональному розрізі швидше або цілковито згодних більше на заході (78,4%) і в центрі (71%), менше на сході (55,5%) і півдні (53,2%) країни, також на сході та півдні вищий відсоток тих, кому було важко відповісти.

Із тих, хто ствердно відповів на попереднє запитання, тобто згоден із тим, що держава має сприяти імплементації мовного закону, лише 13,1% відповіли, що цілковито задоволені діяльністю обраної в 2019 році української влади у сфері сприяння розвитку української мови, 30,5% - що швидше задоволені, 20,5% - що швидше не задоволені, 15,9% - цілковито не задоволені.

На запитання про етнічну приналежність 90,6% опитаних заявили, що вони українці, 4,1% - що росіяни, 1,5% сказали, що росіяни й українці одночасно, іншу національність назвали 2,3%.

Водночас на запитання про основну мову спілкування вдома 52,8% назвали українську, 29% - російську, 14,6% - українську та російську однаковою мірою, 3% - іншу мову.

Під час опитування методом інтерв'ю було опитано 2 тисячі респондентів, опитування репрезентативне за регіоном і типом поселення. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0.95 і з дизайн-ефектом 1.1) не перевищує 2,4% для показників, близьких до 50%, і 0,5% для показників, близьких до 1 або 99%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА