08:54 30.07.2020

Бахматюк вважає неправовим рішення ВАКС щодо його справи та очікує рішення генпрокурора

3 хв читати
Бахматюк вважає неправовим рішення ВАКС щодо його справи та очікує рішення генпрокурора

Вердикт Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду (АП ВАКС) скасувати рішення Печерського суду Києва про закриття кримінального провадження щодо екс-акціонера VAB Банку та власника агрохолдингу "Укрлендфармінг" Олега Бахматюка виходить за межі правового поля, заявив Бахматюк.

"Очевидно, що це рішення ухвалено під впливом і в інтересах (голови Національного антикорупційного бюро України - ІФ) Артема Ситника, який діє з особистої помсти і знищує мою компанію. Тепер слово за Генеральною прокуратурою: чи піде генеральний прокурор на поводі у цих людей та їхніх особистих інтересів, чи забезпечить неупередженість процесу, чи буде гарантом права і дотримання законності в Україні", - йдеться в заяві бізнесмена на сайті "Укрлендфармінг".

Бахматюк зазначив, що ухвалена АП ВАКС постанова не зобов'язує генпрокурора відновлювати дію скасованої Печерським судом постанови колишнього першого заступника генпрокурора Віталія Каська про поновлення кримінальної справи проти нього та екс-першого заступника глави НБУ Олександра Писарука, оскільки кримінальна справа вже закрита.

Агрохолдинг також відзначив юридичне свавілля, яким, на його думку, є закриття апеляційної палатою ВАКС провадження, відкритого Печерським судом, і відмова адвокатам Бахматюка у скарзі, яку вони подали до Печерського суду.

"Скриньку Пандори відкрито. Тепер можна нехтувати рішенням будь-якого суду в Україні і нав’язувати будь-якому суду зручне рішення, маючи достатній вплив у нашій державі", - вважає Бахматюк.

Він додав, що таке рішення АП ВАКС буде оскаржено в Європейському суді з прав людини, і висловив сподівання, що оцінку йому дасть і Вища рада правосуддя.

Бізнесмен також звернув увагу, що Telegram-канал Центру протидії корупції (ЦПК) оприлюднив допис за рішенням АП ВАКС ще до його оголошення.

Бахматюк наголосив, що вся справа НАБУ побудована на абсурдному твердженні про нібито його змову з Писаруком, на захист якого виступили міжнародні фінансові структури. "Суд підтвердив, що він (Писарук - ІФ) діяв виключно в межах своїх повноважень і в рамках законів, які діяли на той момент. Справа розвалилася", - зазначив бізнесмен. На його думку, відсутність згадування Писарука в САП, НАБУ та ЦПК ще раз доводить політичну ангажованість цієї справи.

Як повідомлялося, АП ВАКС в середу задовольнила скаргу прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і скасувала закриття кримінального провадження щодо Бахматюка - підозрюваного у справі про заволодіння 1,2 млрд грн рефінансування Нацбанку України VAB Банком.

"Отже, колегія суддів апеляційної інстанції скасувала рішення Печерського районного суду м. Києва, яким було зобов'язано Офіс генерального прокурора закрити зазначену справу", - повідомляє прес-служба САП. У Антикорупційній прокуратурі наголосили, що це рішення АП ВАКС є остаточним і оскарженню не підлягає.

Офіс Генерального прокурора 25 червня виконав рішення Печерського районного суду Києва від 5 червня цього року і скасував постанову Каська від 18 вересня минулого року про відновлення кримінального провадження у справі про видачу Нацбанком восени 2014 року VAB Банку стабілізаційного кредиту 1,2 млрд грн. Генпрокурор Ірина Венедіктова тоді зазначила, що в тексті постанови суддя чітко прописав, що рішення оскарженню не підлягає.

"Генеральна прокуратура України, нарешті, поставила крапку в так званій справі Писарука (екс-перший заступник глави НБУ Олександр Писарук - ІФ) і Бахматюка. Рішення про закриття цієї справи дає можливість мені як акціонеру вести конструктивний діалог із Фондом гарантування вкладів", - прокоментував тоді закриття справи Бахматюк.

Він ще раз заявив про свою думку, що Касько відновив кримінальну справу з порушенням вимог КПК і процесуальних термінів, і це був результат змови екс-голови Офісу президента Андрія Богдана, екс-генпрокурора Руслана Рябошапки та Ситника, кожен із яких мав свої мотиви знищити агрохолдинг "Укрлендфармінг", який належить бізнесменові.

Наприкінці листопада 2019 року МВС України за заявою НАБУ оголосило в розшук Бахматюка та його сестру, гендиректора "Авангарду" Наталію Василюк за цією справою. Раніше детективи НАБУ повідомили про підозру Писаруку, члену Ради НБУ Миколі Каленському та голові банківського нагляду Аллі Шульзі, а також ще чотирьом особам, пов'язаним із банком та компаніями ULF. На сьогодні цих осіб відпущено під заставу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА