11:29 31.07.2020

Іран долучився до переговорного процесу щодо з'ясування обставин аварії українського літака - Кулеба

3 хв читати
Іран долучився до переговорного процесу щодо з'ясування обставин аварії українського літака - Кулеба

Іран долучився до переговорного процесу щодо встановлення всіх обставин, за яких 8 січня був збитий літак авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", притягнення всіх винних до відповідальності й виплати всіх необхідних компенсацій, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Можна визначити три основні результати вчорашніх переговорів. Результат номер один - Іран долучився до переговорного процесу щодо встановлення всіх обставин трагедії, притягнення усіх винних до відповідальності й виплати всіх необхідних компенсацій. Процес розпочато", - сказав Кулеба на онлайн-брифінгу в п'ятницю.

Другим результатом, за словами глави українського зовнішньополітичного відомства, є те, що Іран погодився виконати всі свої зобов'язання за міжнародними конвенціями у сфері авіації, учасником яких він є. Міністр сподівається, що іранська сторона дотримуватиметься цих позицій упродовж усіх раундів переговорів.

"Третій результат: ми домовилися з іранською стороною про те, як структурувати подальший процес переговорів. Він відбуватиметься на кількох рівнях. Говоритимуть слідчі, технічні експерти, юристи для того, щоб визначити максимально всі обставини й усі юридичні та технічні нюанси цієї ситуації, і на підставі цієї інформації можна буде підраховувати вже суми компенсацій", - пояснив Кулеба.

Кулеба додав, що переговори завершилися в четвер пізно вночі та тривали 11 годин.

"Загалом вони відбулися в конструктивному дусі. Ми відзначаємо ту налаштованість на вирішення проблем, з якою прибула іранська делегація. Є згода і розуміння того, що потрібне максимально прозоре й неупереджене технічне розслідування з боку Ірану. Делегації вчора пройшлися всім спектром питань і обговорили все максимально в деталях", - сказав він.

Також він наголосив, що Україна налаштована на конструктивну взаємодію з іранською стороною, якщо з її боку буде таке саме ставлення. "Якщо ми побачимо, що процес іде не туди, штучно затягується, ми готові до альтернативних сценаріїв. Запевняю, що ми докладемо всіх зусиль і готові до того, щоб будь-яким шляхом забезпечити справедливість і відшкодування усіх збитків і виплату компенсацій. Але передусім пріоритетним для нас є переговорний трек з Іраном", - пояснив Кулеба.

Також, за словами Кулеби, у п'ятницю він зустрівся із заступником міністра закордонних справ Ірану, який очолює іранську делегацію на переговорах, і вони домовилися проводити переговори так, щоб досягти результату, який задовольнить усі сторони та встановить справедливість.

Як повідомлялося, пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії "МАУ", який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Усі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (зокрема дев’ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН та Великої Британії. Іранська влада 11 січня визнала, що іранські військові помилково збили Boeing.

Пізніше командувач аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджізаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за аварію українського літака.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА