15:06 31.07.2020

Арбітражний суд у Парижі розпочав розгляд справи про захоплення РФ об'єктів "Укренерго"

3 хв читати
Арбітражний суд у Парижі розпочав розгляд справи про захоплення РФ об'єктів "Укренерго"

Арбітражний суд у Парижі 16 липня розпочав розгляд справи про незаконне захоплення Російською Федерацією інфраструктурних об'єктів НЕК "Укренерго" на території АР Крим, повідомила компанія на сайті в п'ятницю.

У рамках справи "Укренерго" вимагає компенсації за порушення РФ угоди від 1988 року між Кабінетом Міністрів України та урядом Росії про заохочення і взаємний захист інвестицій, а саме за захоплення Росією під час анексії Криму магістральних мереж та інших об'єктів, що належать "Укренерго", йдеться в повідомленні.

Крім того, серед вимог НЕК - компенсація збитку від незаконної експропріації інвестицій "Укренерго" в Криму та порушення зобов'язань щодо гарантування повного і безумовного правового захисту.

За словами члена правління "Укренерго" Максима Юркова, які наведено в повідомленні, вартість активів щодо яких подано позов, буде визначено після їх оцінки.

У НЕК уточнили, що 27 березня 2020 року було сформовано склад суду, до якого увійшли головуючий арбітр-високоповажний суддя Лоуренс Коллінз, призначений "Укренерго" арбітр Д. Браян Кінг і призначений РФ арбітр Габріель Боттіні.

За даними НЕК, на сьогодні арбітражний суд відмовив російській стороні в клопотанні щодо можливості подати запит на поділ провадження на етап визначення юрисдикції справи і етап розгляду справи по суті до того, як "Укренерго" подасть до суду розгорнуту позовну заяву.

При цьому в компанії зазначили, що процесуальний календар для решти арбітражу буде встановлено після ухвалення судом рішення про необхідність поділу справи на етапи.

Як повідомлялося, ПрАТ "НЕК" Укренерго" 27 серпня 2019 року повідомило РФ про передачу в арбітраж вимог у спорі щодо незаконного захоплення своїх інфраструктурних об'єктів на території Криму.

Як зазначила компанія, наступним кроком буде формування складу арбітражного трибуналу для розгляду спору.

У НЕК нагадали, що у квітні 2018 року найвищим посадовим особам РФ було вручено офіційні письмові повідомлення "Укренерго" про інвестиційний спір у рамках двосторонньої угоди про взаємний захист інвестицій між Росією та Україною. Їхньою метою було проведення консультацій з представниками Росії для вирішення спору шляхом переговорів, але російська сторона не надала відповіді.

"У зв'язку з цим 27 серпня 2019 року "Укренерго" передало спір на вирішення до арбітражного суду (ad hoc) відповідно до Арбітражного регламенту Комісії ООН з прав міжнародної торгівлі від 15 грудня 1976 року (ЮНСІТРАЛ)", - резюмували в компанії.

Інтереси "Укренерго" в спорі з Росією представляє міжнародна юридична фірма Lalive S.A. (Швейцарія), договір вартістю EUR1,537 млн з якою було підписано в лютому 2019 року.

Lalive представляла в спорах проти РФ щодо втрачених інвестицій інтереси таких компаній, як "Укрнафта", "Стабіл", Yukos Capital.

За попередніми оцінками "Укренерго", лише вартість електромереж компанії на півострові становить близько $1 млрд.

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію роботи ОЕС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА