16:00 31.07.2020

ДБР закрило "справу про томос", але не сказало, хто нестиме відповідальність за трату держресурсів на її "розслідування" - адвокат Головань

2 хв читати
ДБР закрило "справу про томос", але не сказало, хто нестиме відповідальність за трату держресурсів на її "розслідування" - адвокат Головань

Державне бюро розслідувань повідомило про закриття так званої справи про томос, проте не повідомило, хто нестиме відповідальність за трату державних ресурсів на її розслідування, заявив адвокат п'ятого президента України, лідера партії "Європейська солідарність" Петра Порошенка Ігор Головань.

"ДБР повідомляє про закриття однієї з найбільш одіозних із декількох десятків сфабрикованих проти п’ятого президента України Петра Порошенка справ - стосовно томосу про автокефалію Православної церкви України", - написав Головань на своїй сторінці у соцмережі Facebook у п'ятницю.

Він зазначив, що понад вісім місяців ДБР "шукало ознаки розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті", але не знайшло таких.

"Однак, повідомивши про закриття провадження, в. о. директора ДБР Олександр Соколов (який вже давно зберігає свій статус в. о. за допомогою сумнівних махінацій), нічого не сказав про те, хто ж понесе відповідальність за багатомісячне марнування державних ресурсів на "розслідування" явно порожньої справи?" - задався питанням адвокат.

"Вони сподіваються залишитися непокараними. Але відповідати доведеться. І за багатьма статтями Кримінального кодексу. Зокрема, за ст. 344 (втручання у діяльність державного діяча), 372 (притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності). І це далеко не все", - підсумував Головань.

Як повідомлялося, 30 липня в. о. директора ДБР Олександр Соколов заявив, що Бюро не оспорювало питання надання Україні томосу про автокефалію.

"Як пояснив глава ДБР, кримінальне провадження, на яке у своїх публічних заявах посилався колишній президент України, насправді стосувалося не томосу, а скасування реєстрації Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП). Воно було зареєстровано на підставі рішення суду ще при керівництві Романа Труби і наразі закрито", - йдеться у повідомленні прес-служби ДБР.

"Зазначене провадження було відкрито за заявою вірян цієї громади і порушувало питання, що вони позбавлені можливості вільного користування храмами цієї громади. Після проведення досудового розслідування, оцінки всіх можливих фактів й проведення всіх необхідних розшукових дій ця справа наразі закрита. Слідчими не встановлено ознак кримінального правопорушення, яке підпадає під статтю 161 КК України, а саме порушення рівноправності громадян залежно від їхніх релігійних переконань", - сказав Соколов.

За його словами, скасування реєстрації УПЦ КП має розглядатися в рамках адміністративного або цивільного судочинства. Керівник ДБР також застеріг публічних діячів від політизації роботи відомства та спекуляцій на релігійні теми.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА