08:45 02.08.2020

СК Білорусі заявляє про розбіжності в свідченнях затриманих членів ПВК "Вагнер"

5 хв читати
СК Білорусі заявляє про розбіжності в свідченнях затриманих членів ПВК "Вагнер"

Білоруські слідчі заявляють про розбіжності в свідченнях затриманих в республіці російських громадян з приватної військової компанії, повідомив голова Слідчого комітету Білорусі Іван Носкевич журналістам у суботу ввечері.

"Головним слідчим управлінням центрального апарату Слідчого комітету триває активна фаза розслідування кримінальної справи, порушеної 29 липня за ст.13 і ч.2 ст.293 КК (готування до масових заворушень). Підозрюваними у цій кримінальній справі визнані 33 громадянина Російської Федерації, і вони затримані. 31 липня щодо них слідством обраний і прокурором санкціонований запобіжний захід у вигляді взяття під варту", - сказав Носкевич. Главу СК цитує держагентство "БелТА".

Зазначивши, що основна маса фактичних обставин у кримінальній справі становить слідчу таємницю, Носкевич, проте, поділився деякими подробицями.

Зокрема, він розповів, що стало підставою для підозр щодо згаданих російських громадян. Ця група в'їхала на територію Білорусі ввечері 24 липня, нібито маючи намір вилетіти з Мінська рейсом до Стамбула. "За словами частини підозрюваних, рейсом о 10 годині 50 хвилин. Проте, маючи в своєму розпорядженні достатній ресурс часу для реєстрації на рейс і, відповідно, на виліт з країни, вся група проїхала повз аеропорт і заселилася в готель IBB в Мінську", - зазначив глава СК.

Він звернув увагу на той факт, що готель був заброньований заздалегідь. "Одночасно зареєстровано було і заселення в санаторій "Білорусочка" в Ждановичах під Мінськом. Пробувши добу в готелі IBB і не полетівши в Стамбул, як заявляють підозрювані (не полетіли ні 25, ні 26, ні 27 липня, хоча була така можливість), вся група переїхала, повідомивши адміністрації готелю IBB, що нібито їдуть в аеропорт для вильоту з країни. Проте вони заселилися в санаторій "Білорусочка", - навів факти Носкевич.

Уже під час їх проживання в санаторії була отримана і перевірена оперативними службами інформація про перебування там відповідних осіб, продовжив глава СК. За сукупністю отриманої інформації про досить підозрілу поведінку цих людей було прийнято рішення про затримання, а згодом і порушення кримінальної справи, додав він.

Також, за словами Носкевича, "для підтвердження висновків про досить дивну поведінку цих людей слідством отримана інформація з телефонів затриманих про те, що вони очікують ще кілька груп таких самих колег - громадян Російської Федерації".

"Крім того, нами була отримана інформація про те, що вони всі практично мають серйозне бойове минуле. Воювали на сході України. Практично всі належать до приватної військової компанії Вагнера", - повідомив голова СК. "Зрозуміло, що інших рішень щодо всіх цих громадян, окрім як затримання і прийняття інших процесуальних заходів, власне, не передбачалося", - сказав глава комітету.

Крім цього, продовжив Носкевич, при вивченні листування в створеному цією групою чаті з'ясувалося, що від старшого групи була дана команда знищити роздруковані електронні квитки, які були на руках, на нібито виліт з Мінська 25 липня.

Нині, за його словами, з усіма затриманими проводяться слідчі дії, вони допитані в присутності адвокатів.

"Під час допитів вони дають суперечливі свідчення. Зокрема, про те, що група нібито мала намір вилетіти з Мінська в Стамбул, розповідають менше половини людей. Решта називає зовсім інші місця остаточного візиту - інші країни, не тільки Туреччину", - зазначив голова Слідчого комітету. "Щодо тих, які нібито летіли до Туреччини, у них так само різна мета потрапляння до цієї країни. Хтось летів засмагати, відпочивати, хтось нібито охороняти якісь об'єкти, а хтось оглянути собор Святої Софії", - розповів Носкевич.

Таким чином, питань щодо цілей і завдань появи цих людей в Білорусі виникає все більше і більше, констатував він.

Відповідаючи на питання про наявність зброї і спецзасобів у затриманих і про те, чи був у цих людей намір якимось чином дістати їх у майбутньому, глава СК сказав: "Ми б теж хотіли знати, чи була у них зброя, чи є вона десь на території країни або прибуде пізніше". "Якби ця зброя була вилучена відразу ж при затриманні, ви ж розумієте, зовсім інший контекст розмови, зовсім інші підозри були б висунуті цій групі. Можливість наявності зброї, звичайно ж, є зараз безпосереднім предметом розслідування. Як тільки буде отримана якась інформація, ми проінформуємо суспільство", - зазначив голова Слідчого комітету.

Він також відповів на питання, чи потрібні в ситуації, що склалася, якісь додаткові заходи, крім уже прийнятих. "Очевидно, з урахуванням того, що можлива поява в країні і інших осіб, про яких самі затримані пишуть у своїх чатах (до 200 осіб), правоохоронцями вживаються всі можливі заходи. В чергові частини органів внутрішніх справ вже надходить різна інформація: десь когось помітили, якісь, можливо, підозрілі люди. Вона акумулюється, аналізується. Поки нікого додатково не затримували", - повідомив Носкевич.

Співробітники правоохоронних органів Білорусі затримали 29 серпня вночі під Мінськом 32 бійців приватної військової компанії "Вагнер", ще одна людина була затримана на півдні країни. Увечері 29 липня президент Білорусі Олександр Лукашенко зібрав термінове засідання Ради безпеки країни. Інформацію про затримання підтвердив глава КДБ Валерій Вакульчик. Лукашенко доручив Вакульчику звернутися в російські держоргани за роз'ясненням.

МЗС РФ у четвер заявив, що "одіозне трактування" білоруською стороною затримання громадян Росії не витримує жодної критики, і зажадав від Мінська негайно забезпечити доступ консульських співробітників до затриманих росіян.

30 липня Служба безпеки України заявила, що ініціюватиме питання екстрадиції затриманих. 31 липня МЗС Білорусі передав Києву список затриманих.

30 липня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Росія не визнає затриманих в Білорусі громадянами України. На прохання прокоментувати, якою буде реакція російської сторони в разі можливої екстрадиції затриманих в Україну, оскільки половина обвинувачених є громадянами цієї країни, Пєсков сказав: "Ми не визнаємо українського громадянства. Вони громадяни Росії".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фракція "Слуги народу" ухвалила рішення про необхідність поділу повноважень Мінвідновлення - Безгін

Спортсмени можуть допомогти в залученні більшої кількості країн до Глобального саміту миру - Єрмак

Кабмін передав Міноборони повноваження Генштабу щодо погодження бронювання

У Львівській області чоловік загинув унаслідок вибуху гранати

Зеленський підписав Укази про призначення понад 100 суддів

Зеленський: Кремль відзначив день завершення Другої світової війни своїм нацизмом – масованим ударом по Україні

Зеленський: Зрив будь-яких спроб наступальних дій РФ – це нагальний пріоритет

Зеленський провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Саудівської Аравії

Окупанти за добу завдали 59 ракетних і 55 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

Росіяни обстріляли Запорізький район, постраждала жінка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА