18:39 03.08.2020

ВАКС обрав для голови Державної судової адміністрації Холоднюка запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання

2 хв читати
ВАКС обрав для голови Державної судової адміністрації Холоднюка запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання

 Вищий антикорупційний суд України обрав стосовно голови Державної судової адміністрації Зеновія Холоднюка, якого Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) підозрюють у зловживанні впливом у справі суддів Окружного адмінсуду Києва, запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс Україна", таке рішення ВАКС ухвалив на засіданні в понеділок, частково задовольнивши клопотання прокуратури про обрання запобіжного заходу.

Як повідомлялося, 17 липня НАБУ повідомило про вручення підозри голові Окружного адміністративного суду міста Києва (ОАСК) Павлу Вовку, його заступнику Євгену Аблову, п'ятьом іншим суддям, а також керівнику Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку. Крім того, зазначалося, що "триває процес вручення підозр ще чотирьом особам".

За даними відомства, загалом підозри вручають 12 особам за підозрою в захопленні державної влади.

"Зазначені особи, загалом 12, діяли у межах злочинної організації на чолі з головою ОАСК, яка мала на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККСУ), Вищою радою правосуддя (ВРП) та створення штучних перешкод у їхній роботі", - повідомляється на сторінці НАБУ у Facebook.

За версією слідства, злочинна організація ухвалювала замовні рішення у власних інтересах, а також в інтересах політичних і бізнесових кіл. "Зокрема, для цього голова ОАСК використовував схему з подання штучних адміністративних позовів від підставних громадських організацій чи осіб до свого ж суду з подальшим їх розглядом із наперед визначеним результатом", - повідомляється на сторінці САП у Facebook.

Згодом НАБУ оприлюднило відеосюжет, в якому йдеться, зокрема, про п'ять епізодів задокументованої протиправної діяльності суддів ОАСК та інших судів.

21 липня було оприлюднено ще один сюжет, до якого увійшли матеріали про навмисне перешкоджання головою ОАСК проведенню конкурсу на посаду голови ДСА. Зокрема, було оприлюднено записи розмов за участю Вовка, Холоднюка й інших фігурантів справи стосовно перешкоджання призначенню переможця конкурсу на посаду голови ДСА.

"Голова ДСА України (Зеновій Холоднюк - ІФ) не зміг на нього податися, оскільки не відповідав вимогам для кандидатів, тож вирішив завадити проведенню конкурсу і у такий спосіб зберегти посаду. По допомогу він звернувся до голови ОАКС, аби той перешкодив призначенню переможця конкурсу", - повідомляє НАБУ.

За даними слідства, Вовк прийняв пропозицію, у відповідь зажадавши призначити "своїх людей" до складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України за квотою ДСА.

НАБУ оприлюднило записи розмов Вовка з Холоднюком та іншими фігурантами справи, зокрема з кандидатом у ВККС та суддями ОАСК, про призначення одного з членів ВККС за квотою ДСА і про плани щодо перешкоджання проведенню конкурсу на посаду голови ДСА.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА