11:59 04.08.2020

Ситуація з фінансуванням ВАКС у період епідемії коронавірусу складна, але базові потреби суду забезпечено - Танасевич

2 хв читати
Ситуація з фінансуванням ВАКС у період епідемії коронавірусу складна, але базові потреби суду забезпечено - Танасевич

Зменшення суддівської винагороди у період епідемії COVID-19 не призведе до залежності суддів, але тенденція масового звільнення імовірна, вважає голова Вищого антикорупційного суду (ВАКС) Олена Танасевич.

В ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" Танасевич розповіла, що після внесення змін до закону України "Про державний бюджет України на 2020 рік" відбулося скорочення видатків розвитку ВАКС на більше ніж 82 млн грн, що становить 22% річного бюджету суду.

"З початку 2020 року бюджетний запит було задоволено тільки на 80%, тобто поки що обсяг фінансування потреб суду трохи менше ніж 60%. Окрім того, на період карантину суддям і працівникам Вищого антикорупційного суду встановлено обмеження виплат суддівської винагороди та заробітних плат у межах 38 тис. грн", - уточнила голова суду.

Водночас вона запевнила, що перерозподіл бюджету в умовах епідемії не вплине на здійснення судом правосуддя. "Наразі Вищий антикорсуд здатний забезпечити базові потреби для організації правосуддя, однак загалом ситуація справді складна".

Відповідаючи на запитання про те, чи може значне скорочення зарплати суддів ВАКС стати фактором їхньої залежності, голова ВАКС сказала: "Не думаю, що тимчасове зменшення розміру суддівської винагороди здатне зробити суддів залежними. Правда, для сторонніх спостерігачів це дуже тривожний сигнал: захисники вже заявляли відвід колегії суддів саме на цій підставі - зменшення розміру суддівської винагороди, на їхню думку, може свідчити про залежність суду від інших гілок державної влади та упередженість в ухваленні рішень".

Що стосується тенденції звільнення суддів, то, за словами Танасевич, загалом у судовій системі України така тенденція є і може торкнутися і ВАКС.

"Щодо тенденції масового звільнення, то її поява є ймовірною. Не секрет, що за весь 2019 рік на загальних підставах (у відставку за власним бажанням і за станом здоров'я) звільнилися 148 суддів, а тільки за I півріччя 2020 року - вже 119. Звісно, зміна суттєвих умов праці, яка відбулася в односторонньому порядку і фактично на невизначений термін, не сприятиме формуванню впевненості у завтрашньому дні", - сказала вона.

"Незважаючи на всі обмеження (карантинні обмеження щодо недопущення поширення коронавірусу - ІФ), а також після декількох підтверджених випадків захворювання суддів та працівників суду на COVID-19, Вищий антикорупційний суд в повному складі продовжує здійснювати правосуддя", - наголосила голова ВАКС.


Повний текст інтерв'ю з Оленою Танасевич буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА