13:13 04.08.2020

Висловлювати оптимізм щодо майбутньої вакцини проти COVID-19 ще рано - бельгійський імунолог

2 хв читати
Висловлювати оптимізм щодо майбутньої вакцини проти COVID-19 ще рано - бельгійський імунолог

Бельгійський вчений-імунолог Ерік Мюрай вважає невиправданим передчасний оптимізм щодо ефективності майбутньої вакцини проти коронавірусу і закликає до обережності.

"Немає жодної абсолютної гарантії, що вдасться зробити вакцину, що відповідає всім критеріям. Деякі занадто оптимістичні оголошення мене шокують", - заявив імунолог в інтерв'ю газеті "Лібр Бельжик", оприлюдненому у вівторок.

За його словами, при тому, що безпрецедентні кошти вкладено в те, щоб спробувати швидко отримати вакцину проти COVID-19, ніщо проте не гарантує результату на висоті очікувань.

Директор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебреєсус не виключив минулого понеділка, що "чарівний засіб" від коронавірусу може ніколи не бути знайдено.

"Декілька вакцин на сьогодні проходять третій етап клінічних випробувань, і ми всі сподіваємося отримати ефективні вакцини, які можуть допомогти запобігти зараженню людей. Але наразі чарівного засобу не існує, і його може ніколи й не бути", - заявив він на прес-конференції в Женеві.

"На сьогодні до основних (потреб - ІФ) суспільної охорони здоров'я та контролю над хворобами зводиться зупинка спалахів заражень. Тестування, ізоляція, лікування пацієнтів, відстеження їхніх контактів та ізоляція. Потрібно все це робити. Інформувати, розширювати можливості та слухати спільноти", - додав Гебреєсус.

Коментуючи цю заяву в інтерв'ю телеканалу RTBF, офіційний представник бельгійської медичної адміністрації з питань боротьби проти пандемії коронавірусу Фредерік Жакоб сказала: "Я не дуже добре знаю на чому ґрунтується директор ВООЗ. Ясно, що ми з нетерпінням очікуємо цієї вакцини".

Вона наголосила на тому, що на сьогодні "все ще немає ефективного антивірусного лікування, проводяться антизапальні лікування".

Але навіть коли вдасться розробити вакцину, пояснила експерт, потрібно буде бачити її ефективність. "Потрібно буде знати, протягом якого часу вона ефективна, чи достатньо однієї дози, чи потрібні повторні дози".

"Тобто ще доведеться відповісти на ці запитання, щоб знати, чи може населення бути повністю вакцинованим, що було б ідеальним для такого роду вірусу", - вважає Жакоб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗС України за добу ліквідували 820 окупантів

Окупанти за добу завдали 386 ударів по дев’яти містах і селах Запорізької області, є постраждалий

РФ у ніч на п'ятницю атакувала об'єкти енергетики, пошкоджено теплові та гідроелектростанції

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 59 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку відбито 22 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 16 ракетних і 131 авіаудар

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 14 районах скупчення сил противника

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

29 березня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Федоров представив новий комплекс дистанційного розмінування

Лоцман вантажного судна викликав допомогу буксира, перш ніж врізатися в міст у Балтіморі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА