Події

Аваков в Італії обговорив із групою адвокатів нацгвардійця Марківа підготовку до засідання апеляційного суду

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков під час поїздки до Італії зустрівся з групою адвокатів засудженого в цій країні до 24 років ув'язнення військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа та обговорив із ними підготовку до засідання апеляційного суду, а також необхідні в цьому напрямі кроки сторони захисту.

"Зустрівся з мамою ув’язненого в Італії нацгвардійця Віталія Марківа - Оксаною Максимчук. Разом із групою адвокатів обговорили підготовку до засідання Апеляційного суду і необхідні в цьому напрямі кроки сторони захисту. Марків буде вільний! Україна не залишить нашого солдата", - написав Аваков у середу ввечері у своєму акаунті у Twitter.

Нацгвардійця Марківа, який має подвійне громадянство України та Італії, затримали в Італії 30 червня 2017 року за підозрою у вбивстві італійського фотожурналіста Андреа Роккеллі поблизу Слов'янська Донецької області в травні 2014 року.

Прокуратура Павії просила засудити Марківа до 17 років ув'язнення за сприяння в умисному вбивстві Роккеллі. Згідно з аргументами сторони обвинувачення, старший сержант Нацгвардії України Марків не скоював злочину вбивства, але інформував керівництво НГУ про рух цивільних осіб біля фабрики Zeus Ceramica, а ті, у свою чергу, контактували з військовими Збройних сил України, які, за твердженням прокуратури, з мінометів відкрили вогонь по групі іноземних журналістів.

12 липня 2019 року італійський суд засудив Марківа до 24 років позбавлення волі, визнавши його винним у сприянні умисному вбивству італійського фотокореспондента Роккеллі в 2014 році. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що рішення італійського суду буде оскаржено.

24 липня того самого року президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з головою Ради міністрів Італійської Республіки Джузеппе Конте, під час якої співрозмовники обговорили і вирок суду Марківу. Глава Української держави запропонував правову допомогу Італії в проведенні ґрунтовної спільної експертизи обставин смерті фотокореспондента Роккеллі. Він висловив занепокоєння невиправдано суворим рішенням суду і наголосив на важливості неупередженого розгляду цієї справи італійським Апеляційним судом.

Передбачалося, що Апеляційний суд округу Ломбардія розгляне апеляційну скаргу, подану захистом Марківа, навесні 2020 року, проте зважаючи на пандемію коронавірусу засідання було відкладено на невизначений термін.

24 липня 2020 року в МВС України повідомили, що оскарження вироку у справі Марківа розпочнеться у вересні. "Засідання суду в другій інстанції відбуватимуться в апеляційному суді присяжних Мілана", - йдеться у повідомленні відомства на сторінці у Facebook.

Так, у клопотанні захист просить остаточно та беззастережно виправдати Віталія Марківа через відсутність доказів його причетності до трагічного інциденту, що стався 24 травня 2014 року на Донеччині неподалік Слов’янська.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ