20:53 05.08.2020

Ferrexpo в I півріччі 2020 року різко скоротила платежі ФК "Ворскла" і продовжує розслідування використання раніше наданих коштів

4 хв читати
Ferrexpo в I півріччі 2020 року різко скоротила платежі ФК "Ворскла" і продовжує розслідування використання раніше наданих коштів

Спонсорські виплати гірничорудної компанії Ferrexpo футбольному клубу "Ворскла", підконтрольному мажоритарій компанії Костянтина Жеваго, за перше півріччя 2020 року склали $ 1,51 млн, а в цілому закупівля у клубу послуг реклами, маркетингу і PR за зазначений період обійшлася в $ 2,15 млн, тоді як за аналогічний період минулого року ця сума була значно вищою - $ 5,38 млн.

Як повідомляється в піврічному звіті Ferrexpo, опублікованому в середу, триває розпочате радою директорів, яке проводиться через комітет незалежних директорів (Committee of Independent Directors, CID) розслідування цільового використання виділених на потреби "Ворскли" спонсорських коштів і кредиту, і дотримання при цьому законодавства та інших вимог, на час розслідування виплати припинені.

"Разом зі сторонніми залученими юридичними консультантами і консультантами-криміналістами з бухгалтерії, CID запросив у ФК "Ворскла" та інших третіх осіб інформацію про використання спонсорських коштів", - йдеться в документі.

Як повідомлялося, міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's на початку червня цього року зазначало розслідування спонсорських платежів ФК "Ворскла" серед причин зниження рейтингу Ferrexpo, пов'язаного з оцінкою корпоративного управління компанії. Крім того агентство Moody's Investors Service, яке в середині червня підвищило рейтинг Ferrexpo до "B2" з "B3", але погіршило прогноз з "позитивного" до "негативного", також зазначило цей випадок в обґрунтуванні прогнозу.

Водночас після публікації піврічного звіту і оголошення додаткових проміжних дивідендів 6,6 центів на акцію (загальною сумою $ 38,79 млн), акції компанії в середу подорожчали одразу на 12,95% - до GBP2,05 за акцію, що є рекордно високим показником з середини вересня минулого року.

Ferrexpo нагадує, що розслідування почалося після виявлення позики ($ 16,98 мільйонів на кінець 2019 р), наданої кіпрської FC Vorskla Cyprus Limited компанії Collaton Limited, пов'язаній стороні групи. У звіті уточнюється, що в минулому компанія Ferrexpo Middle East FZE здійснювала спонсорські виплати FC Vorskla Cyprus Limited і українському ТОВ "ФК "Ворскла".

Згідно з документом, CID отримав письмові підтвердження від ФК "Ворскла", FC Vorskla Cyprus Limited і Жеваго з докладним описом використання коштів - для реконструкції та будівництва певних ФК "Ворскла" стадіонів і тренувальних майданчиків в Україні. Крім того, CID був проінформований, що після завершення капітальних проектів ці активи підлягатимуть продажу і зворотній оренді, а виручені кошти будуть використані для повного погашення кредиту Collaton Limited.

Ferrexpo допускає, що в разі порушення законодавства або інших вимог група може понести відповідальність, включно зі штрафами і пенею, однак зазначає, що в даний час відсутня необхідність відображати їх у фінансовому звіті, оскільки вони не можуть бути надійно визначені і оцінені. Компанія зазначає, що має намір і далі інформувати про цю справу, зокрема щодо погашення позики.

У звіті також повідомляється, що 18 лютого 2020 року Державна фіскальна служба (ДФС) почала дві нові податкові перевірки транскордонних операцій між основним дочірнім підприємством групи в Україні і двома дочірніми підприємствами групи за межами України щодо продажу залізорудної продукції протягом 2015-2017 фінансових років. "Аудити були зупинені через карантинні процедури, що діють в Україні, і наразі невідомо, коли вони відновляться", - йдеться в документі.

Ferrexpo нагадує, що раніше у ДФС вже були претензії з приводу транскордонних операцій з окатишами і в березні 2019 року відомство зажадало коректування на 448 млн грн, проте компанія виграла справи в суді першої інстанції та апеляції, а ДФС подала касаційну скаргу до Верховного суду, дата розгляду якої поки невідома.

Крім того Полтавський ГЗК отримав 23 червня 2020 року рішення суду про надання доступу Державному бюро розслідувань (ДБР) до інформації та документів з продажу залізорудної продукції двом дочірнім компаніям за межами України в 2013-2019 роках. Рішення суду стосується досудових розслідувань ДБР щодо можливого ухилення від сплати податків групою в Україні, уточнюється в звіті, однак на момент його виходу в судовому документі було представлено дуже мало інформації щодо передбачуваних правопорушень. Українські дочірні компанії співпрацюють з ДБР і надають потрібну інформацію відповідно до вердикту суду для підтримки цих досудових розслідувань, йдеться в звіті.

Стосовно судових суперечок про 3,72 млрд грн коштів у виведеному з ринку банку "Фінанси і Кредит", Ferrexpo повідомляє, що слухання в господарському суді Києва призначено на 10 вересня, а в Північному апеляційному господарському суді - 3 вересня.

Ferrexpo - залізорудна компанія з активами в Україні. На Лондонській фондовій біржі (LSE) обертаються акції британської Ferrеxpo plc, яка володіє 100% акцій швейцарської Ferrexpo AG, якій, у свою чергу, належить 100% акцій Полтавського ГЗК і 100% акцій Єристівського ГЗК.

У першому півріччі 2020 року Ferrexpo $ 249,91 млн чистого прибутку, що на 7,6% нижче показника першого півріччя 2019 року, а її виручка знизилася на 1,4% - до $ 775,83 млн доларів при зростанні виробництва і продажів окатишів відповідно на 5 % і 22%.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА