16:57 06.08.2020

Причетних до таємних тюрем СБУ 4 роки поспіль не притягують до відповідальності - Amnesty International та Human Rights Watch

2 хв читати
Причетних до таємних тюрем СБУ 4 роки поспіль не притягують до відповідальності - Amnesty International та Human Rights Watch

Жоден із постраждалих не домігся справедливості, правди або компенсації протягом чотирьох років після викриття Amnesty International та Human Rights Watch фактів таємного тримання під вартою цивільних осіб з обох сторін збройного конфлікту на сході України, йдеться в спільній заяві обох організацій, оприлюдненій у четвер.

"Поки колишні в'язні таємних тюрем СБУ все ще чекають на встановлення правди, справедливості та відшкодування, відомство продовжує заперечувати підтверджені факти та звинувачує російську пропаганду в поширенні нібито неправдивих тверджень, які не хоче визнавати українська сторона", - зазначила директор регіонального офісу Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Марі Стразерс.

Вона зауважила, що СБУ вже очолює новий керівник, але він продовжує політику публічного заперечення.

Водночас у прес-релізі зазначено, що по іншу сторону конфлікту, на непідконтрольних Україні територіях, ситуація погіршилася: цивільних осіб і далі незаконно позбавляють свободи, їхній статус і місцезнаходження приховують протягом тижнів, іноді й місяців, ув'язнені зазнають фізичного та психологічного насильства.

"Обидві сторони збройного конфлікту на сході України повинні вжити заходів для подолання грубих порушень прав людини, вчинених на підконтрольних їм територіях. За ці зловживання українці заслуговують щонайменше повної справедливості, що означає встановлення правди й відшкодування збитків жертвам, а також притягнення до кримінальної відповідальності осіб, підозрюваних у кримінальних злочинах", - повідомила Стразерс.

У прес-релізі зазначено, що чотири роки тому Amnesty International та Human Rights Watch оприлюднили спільний звіт "Тебе не існує", в якому викрили порушення прав людини і зловживання, включно з довільним тривалим затриманням цивільних осіб, катуваннями та іншим жорстоким поводженням і з боку української влади, і з боку проросійських збройних формувань. "До 12 грудня 2016 року українська влада звільнила всіх відомих ув'язнених, яких незаконно утримували в секретних установах СБУ, але не визнала ні затримання, ні звільнення. Військова прокуратура України початку розслідування за заявами про незаконне утримання, але наразі слідство не досягло суттєвого прогресу", - йдеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА