18:36 06.08.2020

У СБУ запевнили, що працюють над недопущенням катувань і співпрацюють із правозахисними організаціями

2 хв читати
У СБУ запевнили, що працюють над недопущенням катувань і співпрацюють із правозахисними організаціями

У Службі безпеки України заявляють, що станом на сьогодні звертають особливу увагу на те, щоб не допускати проявів порушень прав людини або катувань.

"Справедливість має бути сильною. Але вона не повинна виходити за встановлені законом рамки. Саме такими рамками є застосування катувань і приниження гідності людини", - йдеться в коментарі спецслужби агентству "Інтерфакс-Україна".

Окремо в прес-службі СБУ повідомили, що в структурі відомства діє спеціальна група для співпраці з міжнародними та правозахисними організаціями, яку очолює заступник глави СБУ.

Раніше під час координаційної наради з питань протидії катуванням і порушенням прав людини за участю всіх керівників правоохоронних органів держави глава СБУ Іван Баканов заявляв: "Ми детально вивчаємо всі звернення і доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні та інших організацій. Здійснюємо перевірки і при цьому відверто говоримо нашим міжнародним партнерам: якщо ви бачите в роботі СБУ якісь порушення, негайно звертайтеся до прокуратури. Усі, хто порушує закон, мають відповідати згідно із законом. І працівники Служби безпеки - не виняток", - сказав він.

Раніше в четвер міжнародні правозахисні організації Amnesty International та Human Rights Watch зробили спільну заяву про те, що жоден із постраждалих не домігся справедливості, правди або компенсації протягом чотирьох років після викриття ними фактів таємного тримання під вартою цивільних осіб з обох сторін збройного конфлікту на сході України.

"Поки колишні в'язні таємних тюрем СБУ все ще чекають на встановлення правди, справедливості та відшкодування, відомство продовжує заперечувати підтверджені факти та звинувачує російську пропаганду в поширенні нібито неправдивих тверджень, які не хоче визнавати українська сторона. Обидві сторони збройного конфлікту на сході України повинні вжити заходів для подолання грубих порушень прав людини, вчинених на підконтрольних їм територіях", - заявила директор регіонального офісу Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Марі Стразерс.

Водночас у заяві зазначається, що в непідконтрольних уряду України окремих районах Донецької та Луганської областей ситуація з порушеннями прав людини за ці чотири роки погіршилася.

У 2016 році Amnesty International та Human Rights Watch оприлюднили спільний звіт "Тебе не існує", в якому викрили порушення прав людини і зловживання і з боку української влади, і з боку проросійських збройних формувань. "До 12 грудня 2016 року українська влада звільнила всіх відомих ув'язнених, яких незаконно утримували в секретних установах СБУ, але не визнала ні затримання, ні звільнення. Військова прокуратура України початку розслідування за заявами про незаконне утримання, але наразі слідство не досягло суттєвого прогресу", - йдеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА