19:32 06.08.2020

АМКУ продовжує дослідження придбання ПАТ "Мотор Січ" без дозволу комітету і допускає жорсткі заходи реагування

4 хв читати
АМКУ продовжує дослідження придбання ПАТ "Мотор Січ" без дозволу комітету і допускає жорсткі заходи реагування

Антимонопольний комітет України нині розглядає чотири справи про концентрацію у вигляді набуття опосередкованого контролю над ПАТ "Мотор Січ", у рамках яких досліджується вплив заявлених транзакцій на стан конкуренції, зокрема, на ринках авіаційних двигунів для літаків і вертольотів, їх технічного обслуговування та ремонту.

"Попри те, що вчора покупець акцій "Мотор Січ" відкликав заяви про надання дозволу на концентрацію, АМКУ продовжує дослідження питання придбання акцій "Мотор Січі" без отримання дозволу АМКУ, розпочате за власною ініціативою", - йдеться у відповіді відомства на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

Згідно з нею, АМКУ в межах повноважень здійснить оцінку реалізації стратегічного підприємства "Мотор Січ" на відповідність конкурентному законодавству.

"За результатами проведеної перевірки у разі виявлення порушень буде вжито жорстких заходів реагування відповідно до чинного законодавства", - наголошується в документі.

Раніше в четвер президент Володимир Зеленський звернувся до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з листом, в якому закликав невідкладно вжити спільно з апаратом Ради нацбезпеки і оборони і Службою безпеки України вичерпних заходів щодо захисту економічних інтересів держави. "Слід здійснити системну оцінку впливу на стан економічної безпеки держави приватизації або продажу корпоративних прав у статутному капіталі підприємств, що мають монопольне (домінуюче) становище на ринку товарів, науково-дослідних (науково-технічних) установ, а також підприємств, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, зокрема публічного акціонерного товариства "Мотор Січ", - йдеться в повідомленні прес-служби глави держави.

Як повідомлялося, перед цим Beijing Xinwei Technology Group Co., Ltd. повідомила на Шанхайській фондовій біржі, що її "дочка" Beijing Skyrizon і DCH Group українського бізнесмена Олександра Ярославського та її афілійовані компанії 4 серпня спільно подали нову заяву в Антимонопольний комітет України (АМКУ) про купівлю акцій "Мотор Січі" (Запоріжжя). Китайська компанія уточнила, що того самого дня її дочірня компанія Beijing Skyrizon відкликала з Антимонопольного комітету заяву, яку вона раніше подавала спільно з держконцерном "Укроборонпром". Xinwei зазначила, що суб'єкт операції та акції цільових активів заморожені, тому успішна реорганізація все ще під знаком питання.

DCH Group - одна з великих промислових фінансових груп України, що об'єднує металургійну, гірничодобувну, машинобудівну, інфраструктурну, фінансову та інші галузі.

За даними джерела в уряді, нині близько 75% акцій "Мотор Січі" уже належить групі китайських власників, а в АМКУ вирішувалося питання про узгодження операції щодо купівлі у них цього пакета компаніями Skyrizon та Xinwei Technology з подальшою безоплатною передачею "Укроборонпрому" 25,00002% акцій. Водночас спірний пакет акцій "Мотор Січі" є заставою за фінансуванням, наданим, зокрема, China Development Bank.

Про занепокоєння США продажем "Мотор Січі" китайським власникам заявив під час візиту в Києві наприкінці серпня 2019 року на той момент радник президента США з питань безпеки Джон Болтон. Наприкінці минулого року тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор заявив, що США розраховують на нову операцію із залучення на "Мотор Січ" американського або іншого інвестора, щоб підприємство не було продане китайському покупцю.

Акції "Мотор Січі" перебувають під арештом із квітня 2018 року за клопотанням слідчого СБУ з метою збереження речових доказів у порушеному в липні 2017 року кримінальному провадженні.

"Досудовим розслідуванням встановлено, що з 2016 року по теперішній час невстановлені особи з числа нинішніх та колишніх посадових осіб та кінцевих бенефіціарних власників ПАТ "Мотор Січ", діючи за попередньою змовою між собою, з метою послаблення держави шляхом зруйнування вказаного підприємства... здійснили ряд правочинів купівлі-продажу контрольного пакета акцій товариства на користь іноземних компаній, які мають намір перемістити активи та виробничі потужності товариства за межі України, що призведе до його ліквідації та знищення", - йдеться у рішенні суду від 7 вересня 2017 року про арешт 41,00087% акцій, ухваленому за клопотанням СБУ.

Згідно з ним, до АМКУ на початку червня 2017 року надійшла заява від власника китайської компанії Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd. і "Мотор Січі" про надання дозволу на концентрацію, згідно з якою цей громадянин Китаю через підконтрольні структури вже володіє зазначеними 41,00087%.

У судовому рішенні також йшлося, що продавцем був громадянин України, який володів безпосередньо 15,83% акцій ПАТ, а також 17,3113% його акцій через Business House Helena і 15,7% через ТОВ "Гарант Інвест", ТОВ "Гарант Альфа", ЗАТ "Торговий дім "Олена", СК "Мотор Гарант".

Згідно зі звітністю "Мотор Січі", раніше його найбільшим акціонером-фізособою був почесний президент підприємства В'ячеслав Богуслаєв, який на той момент був народним депутатом. За даними системи розкриття інформації НКЦПФР, на кінець другого кварталу 2017 року єдиним акціонером із пакетом більше ніж 10% акцій була панамська Business House Helena - 17,3113%.

ПАТ "Мотор Січ" - один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію більш ніж до 100 країн світу. Підприємство в січні-червні 2020 року отримало 595,56 млн грн чистого прибутку, тоді як за аналогічний період 2019 року чистий збиток становив 428,58 млн грн. Чистий дохід "Мотор Січі" зріс на 16,3% - до 4 млрд 728,9 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА