Події

Приморський райсуд Одеси визнав винним капітана затонулого танкера "Delfi"

Приморський районний суд Одеси визнав винним капітана затонулого в Одесі танкера "Delfi" і засудив його до одного року обмеження волі з випробувальним терміном, повідомляє інтернет-видання "Думська".

"Капітана затонулого біля одеського узбережжя танкера "Delfi" засудили до одного року обмеження волі. Цим же рішенням його звільнили від відбування покарання, призначивши іспитовий строк один рік. Відповідний вирок виніс Приморський районний суд сьогодні", - йдеться в повідомленні на телеграм-каналі видання в четвер увечері.

Як повідомлялося, ДП "Адміністрація морських портів України" (АМПУ) оголосила конкурс на підйом затонулого на одеському пляжі танкера Delfi.

Раніше у Державній екологічній інспекції (ДЕІ) оцінили завданий танкером Delfi ступінь шкоди в розмірі $ 20 тис.

У понеділок, 27 липня, процес ліквідації танкера Delfi перейшов до держави, а експертна комісія ДСНС України остаточно визнала ситуацію як надзвичайну, місцевого рівня.

Танкер Delfi під прапором Молдови зазнав лиха в Одеській затоці в листопаді 2019 - судно зірвало з якоря. В ніч 22 листопада Delfi вдалося закріпитися якорем на відстані близько 1 милі від берега в районі пляжу "Дельфін". Однак, за даними АМПУ, о 5:00 повільний дрейф відновився. Увечері того ж дня рятувальникам вдалося евакуювати з судна трьох членів екіпажу.

Власник судна повинен був до 31 березня 2020 року вжити заходів для підйому і видалення затонулого танкера з акваторії Одеського морського порту.

1 квітня справу взяла під контроль генпрокурор. 22 червня прокуратура Одеської області розпочала кримінальне провадження за фактом невжиття заходів щодо ліквідації наслідків екологічного забруднення морської води нафтопродуктами в місці аварійного знаходження судна Delfi (ч.1 ст.237 КК України).

4 липня під час робочої поїздки в Одеську область президент Зеленський ознайомився зі станом ліквідації наслідків аварії танкера Delfi. Глава держави наголосив, що роботи з ліквідації аварії треба було починати ще в листопаді 2019 року. Однак судновласник показав свою безвідповідальність і фактично забув про танкер. Зеленський закликав виконувати роботи з ліквідації аварії якісно.

"20 липня - це орієнтир. Якби тут був судновласник, я б з ним поговорив відверто і жорстко. Оскільки я впевнений, що це його відповідальність у всьому, починаючи з того, що він віз, куди і скільки часу триває це все. 20 липня не буде (результату - ІФ) - цим повинні займатися правоохоронні органи. Власник хотів заощадити і шукав варіанти найменшого опору. Хтось повинен нести відповідальність", - сказав тоді президент.

21 липня АМПУ зажадала від судновласника танкера Delfi передати йому право евакуювати аварійний танкер.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ