16:17 07.08.2020

Офіс генпрокурора відкрив справи проти понад 100 іноземців за участь у війні на Донбасі

2 хв читати
Офіс генпрокурора відкрив справи проти понад 100 іноземців за участь у війні на Донбасі

Прокурори Департаменту нагляду щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу генерального прокурора розпочали кримінальні провадження за фактами участі понад 100 іноземних найманців у збройному конфлікті проти України у складі незаконних збройних формувань, повідомляється на сайті Офісу генпрокурора у п'ятницю.

"Прокурори встановили, що, починаючи з 2014 року по сьогодні, щонайменше 2 громадянина Республіки Болгарії, 7 - Вірменії, 1 - Грузії, 19 - Італії, 27 - Іспанії, 12 - Казахстану, 3 - Литви, 26 - Молдови, 2 - Нідерландів та 5 - Німеччини у складі іррегулярних не передбачених законом збройних формувань РФ брали участь у збройному конфлікті проти України на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, що призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків", - ідеться в повідомлення.

За даними Офісу генпрокурора, іноземці перебували у складі різних підрозділів НЗФ, зокрема у так званих 14 батальйоні територіальної оборони "Призрак", 11 окремому мотострілецькому полку "Восток", 7 окремій мотострілецькій бригаді "Чистяковская", 1 окремій мотострілецькій бригаді "Славянская", окремому розвідувальному батальйоні "Спарта", окремому штурмовому батальйоні "Сомали", НЗФ "Русичи", "Волчья сотня"», "Брянка СССР" тощо.

"Відповідно до ст. 47 Додаткового протоколу І 1977 року до Женевських конвенцій про захист жертв війни, вони є найманцями, а їхні дії – порушенням Міжнародної конвенції про боротьбу з вербуванням, використанням, фінансуванням і навчанням найманців, ухваленої Генеральною асамблеєю ООН 4 грудня 1989 року", - наголосили у відомстві.

Дії найманців кваліфіковано за ч.4 ст.447, ч.3 ст.110, ч.5 ст.260 Кримінального кодексу України (умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також участь у складі не передбачених законом збройних формувань у нападі на підприємства, установи, організації чи на громадян, що призвело до загибелі людей чи інших тяжких наслідків). Максимальна санкція за цими статтями передбачає довічне позбавлення волі.

Досудове розслідування правопорушень здійснюють слідчі Головного слідчого управління Служби безпеки України.

Раніше Офіс генпрокурора вже реєстрував кримінальні провадження за фактами участі 20 французів, 16 бразильців, киргизів, боснійців і чилійця у збройному конфлікті проти України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог намагається захопити Часів Яр, закидає місто КАБами й не зважає на свої втрати - ОСУВ "Хортиця"

Найближчі дні в Україні будуть прохолодними та дощовими, в суботу подекуди нічні заморозки

Армія РФ завдала ракетного удару по Дніпровському району, є постраждалі, зафіксовано загоряння - голова ОВА

Кулеба - союзникам: Системи Patriot і SAMP/T потрібні вже сьогодні для порятунку життя людей і економіки

Перші 13 із 60 ветеранів з ампутаційними пораненнями відбули до Берліна для встановлення сучасних інноваційних протезів - мер Києва

Обвинувачений у спробі дати хабар чиновникам "Укргазвидобування" визнав провину, просить перерахувати гроші ЗСУ

ТЧХУ не комунікує з організаціями Червоного Хреста Росії та Білорусі - Доценко

Закон про Товариство Червоного Хреста України треба актуалізувати - Доценко

Польські фермери відновили блокування доріг на прикордонні переходи "Краківець" і "Шегині" - Держприкордонслужба

Доценко: Український Червоний Хрест передає досвід, набутий під час війни, міжнародним партнерам

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА