11:30 10.08.2020

Київ не має підстав вимагати дозволів на запуск прокату електросамокатів через відсутність законодавчої бази - Bolt

3 хв читати
Київ не має підстав вимагати дозволів на запуск прокату електросамокатів через відсутність законодавчої бази - Bolt

 Оскільки прокат електросамокатів в Україні законодавчо не врегульований, київська влада наразі не має підстав вимагати від бізнесу отримання будь-яких узгоджень і дозволів на його запуск у місті.

Таку позицію висловив сервіс Bolt у відповідь на заклик мера Києва Віталія Кличка прибрати несанкціоновано встановлені пункти прокату електросамокатів, оскільки рух цього виду транспорту не врегульовано в чинному законодавстві, повідомила прес-служба компанії.

"Продаж, оренда, управління електросамокатами й іншими видами персонального легкого електротранспорту наразі не є законодавчо забороненим видом діяльності в Україні (згідно зі ст. 42 Конституції України та ст. 3 Цивільного кодексу України, діє принцип свободи підприємницької діяльності, не забороненої законом). До того ж право користувача управляти електросамокатом гарантоване ст. 19 Конституції України, яка передбачає: для громадян діє принцип "усе, що прямо не заборонено законодавством, дозволено", - заявляють у компанії.

Bolt зазначає, що на сьогодні правила безпеки руху на персональний легкий електротранспорт не закріплені на законодавчому рівні в Україні, але експерти сервісу "порушували й мають намір і надалі порушувати це питання в публічному просторі для прискорення процесу законодавчого регулювання".

"Спираючись на міжнародний досвід і експертизу, ми вже каталізували розробку кількох варіантів законодавчих документів для врегулювання цієї ситуації. Ми, команда Bolt, упровадили освітню комунікацію через свій мобільний застосунок для безпечного управління електроскутером: неможливо скористатися сервісом без проходження інструктажу безпеки. Під час поїздки на електросамокаті життя, майно і здоров'я користувача і третіх осіб застраховані в міжнародній страховій компанії UNIQA", - заявляють у сервісі.

Крім того, Bolt зазначає, що, на відміну від прокату велосипедів, прокат електросамокатів не передбачає користування стаціонарними централізованими паркінгами, а керується принципом соціальних мереж - за допомогою мобільного застосунку клієнт знаходить самокат, який залишив у зручному для нього місці попередній клієнт.

"Право користувача (жителя або гостя Києва) залишити електросамокат у визначеному місці кореспондує його право як члена громади міста Києва користуватися комунальним (загальним) міським простором. Така система не потребує спорудження додаткових малих архітектурних форм або спеціально оснащених стаціонарних центрів паркування", - додали в компанії.

"Враховуючи вищевикладене, міська влада сьогодні не має підстав вимагати від бізнесу отримання будь-яких узгоджень і дозволів, оскільки вони не передбачені законодавчо. Відповідно до законодавства України діє принцип заборони для органів державної влади та місцевого самоврядування вимагати отримання документів дозвільного характеру, які не передбачені законом (ст. 1 закону "Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності")", - підсумували в Bolt.

Як повідомлялося, сервіс замовлення таксі Bolt (раніше - Taxify) 7 серпня запустив у Києві прокат електросамокатів.

Bolt - провідна європейська платформа для замовлення поїздок, заснована Маркусом Віллігом у 2013 році. Її інвестори - транснаціональний автомобілебудівний концерн Daimler, китайський конгломерат Didi Chuxing, європейський фонд Korelya Capital і співзасновник британської служби грошових переказів TransferWise Таавет Хінрікус.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА