12:40 10.08.2020

Радійники не змогли домовитися з “Українським музичним альянсом” щодо тарифів роялті за використання музичних творів

3 хв читати
Радійники не змогли домовитися з “Українським музичним альянсом” щодо тарифів роялті за використання музичних творів

Радійники не змогли домовитися з «Українським музичним альянсом» (УМА) щодо тарифів роялті (авторської винагороди) за використання музичних творів і фонограм. Представники "Радіокомітету" зауважують, що в основу тарифів має бути закладено економічне обґрунтування та наголошують, що формула розрахунку роялті запропонована УМА  не є прийнятною - вона не враховує критеріїв, які прямо передбачені законом. 

"Більше того, під час переговорів зауважувалось, що тарифи будуть переглядати щороку. Для радіобізнесу, як і для будь-якого бізнесу, важлива передбачуваність. А в даному випадку ми не можемо прогнозувати, як будуть переглянуті тарифи", - коментує Олег Солимчук, юрист Національної асоціації медіа (НАМ),  партнер "Радіокомітету".

Під час карантину УМА розіслала радійникам листи з вимогою до 15 травня укласти договір з ними. На думку Олега Солимчука листи були написані в ультимативній формі і містили низку положень, які суперечать закону або не є можливими для виконання. Наприклад, пропонувалася щомісячна оплата, але радіостанції звітують за рік і щомісячний облік – це додаткове навантаження на бізнес. Низка положень  документу вимагає втручання в комерційну діяльність. 

Цікаво, що УМА просила надати інформацію про всіх авторів усіх музичних творів, які використовувалися в ефірі, але  така інформація повинна була бути в автоматизованій системі, яку мало впровадити МЕРТ, але й досі це не зробила,  системадосі є лише на папері.

Нагадаємо, що раніше комітет побутової електроніки  Європейської бізнес асоціації, яка представляє імпортерів техніки та електроніки наголошувала, що збільшення розміру збору за приватне копіювання, яке пропонує Український музичний альянс, призведе до збільшення вартості техніки для кінцевого споживача і зробить ведення бізнесу офіційних імпортерів техніки ще більш неконкурентними. «Важливо провести переговори в нормальному режимі, аби знайти справедливе та логічне рішення. Адже запропонований раніше формат був не конструктивним та не дозволив представникам від бізнесу повноцінно долучитись до переговорного процесу. Не допустимим є вводити в авральному порядку додаткові необґрунтовані відрахування для виробників та споживачів, тим паче, під час нинішньої економічної кризи та різкого спаду купівельної спроможності українців», прокоментували в  EBA формат переговорів з УМА у розпал локдауна.

Організація колективного управління УМА  була утворена виробниками фонограм та акредитована Мінекономрозвитку для збору роялті з телеканалів, радіо, імпортерів і виробників електроніки.  30 липня 2020 року Шостим апеляційним адміністративним судом було визнано протиправною та скасовано постанову Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2019 року № 696. Даною постановою КМУ було внесено зміни до раніше прийнятих регуляторних актів, якими було врегульовано порядок сплати винагороди (роялті) у різних сферах до прийняття Закону України "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав" та які були прийняті ще у 2003 році. «Фактично Кабінет Міністрів України затвердив тимчасові тарифи, при цьому не здійснивши будь-яких розрахунків, зокрема: економічного обґрунтування таких тарифів,  їх відповідність економічним показникам 2019 року та впливу таких тимчасових тарифів на господарську діяльність суб`єктів господарювання, які підпадають під регуляторний вплив оскаржуваної постанови», - зазначається в рішенні суду

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до міста Синельникового

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА