20:03 10.08.2020

Зеленський підписав закон, який прискорить розгляд кримінальних проваджень у судах першої інстанції

2 хв читати
Зеленський підписав закон, який прискорить розгляд кримінальних проваджень у судах першої інстанції

Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо здійснення кримінального провадження в суді першої інстанції колегією суддів" №817-IX, який Верховна Рада ухвалила 21 липня, повідомляється на сайті глави держави в понеділок.

Документ вносить зміни до ч. 2 ст. 31 і ст. 315 Кримінально-процесуального кодексу України та встановлює, що кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, санкція покарання за якими передбачає позбавлення волі більше ніж на десять років, здійснюється колегіально судом у складі трьох суддів тільки за клопотанням обвинуваченого.

"Це пришвидшить розгляд кримінальних проваджень у судах першої інстанції, що позитивно вплине на реалізацію прав сторін кримінального провадження, дотримання засад кримінального провадження, якість роботи місцевих судів України загальної юрисдикції.

Такий крок також розвантажить українські суди від розгляду великої кількості кримінальних проваджень колегіями у складі трьох професійних суддів і сприятиме покращенню доступу громадян до правосуддя та виконанню завдань кримінального провадження, які закріплені як у національному законодавстві, так і в міжнародних угодах", - ідеться в повідомленні.

На сайті президента наголошується, що досі багато проваджень, які розглядали в судах першої інстанції колегією суддів, перебували в цих судах по два роки і більше, що пов'язано із зростанням кількості таких справ і зі складністю узгодження графіків судових засідань між членами колегії, особливо в період відпусток. Окрім того, у великій кількості судів правосуддя здійснюють не більш як три судді, через що після розгляду клопотання органу досудового розслідування було вже неможливо створити колегію суддів, а тому справи скеровували до апеляційних судів для зміни територіальної підсудності, що призводило до низької явки на судові засідання і відкладення розгляду справи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА