07:50 11.08.2020

Вашингтон закликає владу Білорусі не застосовувати силу проти демонстрантів

2 хв читати
Вашингтон закликає владу Білорусі не застосовувати силу проти демонстрантів

Владі Білорусі слід утриматися від застосування сили проти учасників акцій протесту і поважати свободу зібрань, заявила представник Білого дому Кейлі Макенані.

"Ми закликаємо владу не порушувати принцип свободи зібрань і утриматися від застосування сили", - сказала Макенані на брифінгу в понеділок.

Вона зазначила, що в Білому домі стежать за розвитком подій в Білорусі та "глибоко стурбовані" тим, що відбувається.

У свою чергу, в Держдепі США розкритикували те, як в Білорусі пройшли вибори президента.

"Були суттєві обмеження на допуск кандидатів до участі у виборах. Місцеві незалежні спостерігачі не могли отримати доступ на виборчі дільниці. Кандидатів від опозиції залякували, а мирних демонстрантів і журналістів - затримували. Все це зіпсувало процес виборів", - йдеться в заяві держдепартаменту.

У ньому наголошується, що США висловили жаль, що спостерігачі ОБСЄ не отримали вчасно запрошення до Білорусі, щоб простежити за ходом виборів.

"Ми закликаємо владу Білорусі не порушувати право громадян на мирне проведення акцій. Слід утриматися від застосування сили і відпустити тих, хто був затриманий без підстав", - йдеться в документі.

Держдепартамент також засуджує "використання такого прийому, як відключення інтернету, для того, щоб перешкодити білоруському народу обмінюватися інформацією з приводу виборів і демонстрацій".

Раніше в низці європейських країн також закликали білоруську владу утриматися від актів насильства щодо протестувальників.

Зокрема, в МЗС Франції заявили, що Мінськ повинен "проявити максимальну стриманість".

"Ми стурбовані насильством проти білоруських громадян, які вийшли на демонстрації після закриття виборчих дільниць", - йдеться в заяві французького відомства.

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента, на яких, за попередніми даними ЦВК республіки, чинний глава держави Олександр Лукашенко набрав 80,08% голосів, а його основний суперник Тихановська - 10,9%.

Увечері в Мінську та інших містах Білорусі почалися несанкціоновані акції протесту незгодних з такими результатами і зіткнення протестувальників зі співробітниками силових структур. Вони тривали до глибокої ночі. Під час акцій протесту постраждали 39 співробітників правоохоронних органів і понад 50 цивільних осіб, повідомили в МВС республіки.

За участь у несанкціонованих акціях було затримано близько 3 тис. людей, акції відбулися в 33 населених пунктах республіки.

Вранці в понеділок, 10 серпня, Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальні справи за фактами масових заворушень і насильства стосовно міліції.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА