19:32 11.08.2020

В Офісі генпрокурора обговорили співпрацю України і Нідерландів у справі MH17 напередодні чергових судових слухань в Гаазі

2 хв читати

Заступник генпрокурора України Гюндуз Мамедов і посол Королівства Нідерланди в Україні Йоганнес де Мол обговорили шляхи подальшої співпраці в рамках розслідування всіх обставин авіакатастрофи в небі над окупованою частиною Донбасу.

"Українська сторона координує свою роботу з партнерами по JIT (міжнародна спільна слідча група - ІФ-У). Ми робимо все необхідне для встановлення всіх причетних до цього злочину. Мета подальшого розслідування - ідентифікувати осіб з числа екіпажу установки "Бук" і чиновників, які віддавали накази про направлення зенітно-ракетного комплексу в Україну", - цитує Мамедова у вівторок увечері прес-служба Офісу генпрокурора.

Крім того, сторони обговорили подання позову Нідерландів в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) проти Росії через знищення літака. Мамедов запевнив, що в разі прийняття Україною рішення приєднатися до позову Офіс генпрокурора надасть всю необхідну інформацію.

Як повідомлялося, літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. Всі 298 людей, які перебували на борту, загинули.

У вересні 2016 року група оприлюднила висновки, згідно з якими лайнер був збитий ракетою, запущеною з ЗРК "Бук", а рік тому оголосила про приналежність "Бука" до російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, що дислокується в Курську.

В Окружному суді Гааги триває судовий процес, що розпочався 3 березня 2020 р, щодо чотирьох обвинувачених у справі МН17. Після перерви слухання поновляться 31 серпня, на цьому етапі заплановані виступи адвокатів потерпілих і розгляд клопотань адвокатів одного з обвинувачених.

Нідерланди 10 липня 2020 року подали в ЄСПЛ позов проти Росії в зв'язку з катастрофою літака рейсу МН17 на Донбасі. Позов був зареєстрований під номером 28525/20 15 липня.

Влада Нідерландів надала ЄСПЛ всю "доступну і яка стосується справи інформацію" у цій справі. Матеріали, які передадуть до суду, будуть використовуватися і для індивідуальних позовів, поданих родичами жертв катастрофи.

"Домогтися справедливості для 298 жертв збитого літака рейсу МН17 - є і буде залишатися найголовнішим пріоритетом уряду", - заявив глава МЗС Нідерландів Стів Блок.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА