20:02 11.08.2020

НАБУ оголосило в розшук суддів Окружного адмінсуду та двох екс-членів ВККС

4 хв читати
НАБУ оголосило в розшук суддів Окружного адмінсуду та двох екс-членів ВККС

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) оголосило в розшук підозрюваних, які, діючи в межах злочинної організації на чолі з головою Окружного адміністративного суду м. Києва, мали намір захопити державну владу шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, Вищою радою правосуддя і створенням штучних перешкод у їхній роботі.

"Ідеться про голову Окружного адміністративного суду м. Києва, заступника голови ОАСК, трьох суддів цього суду та двох екс-членів ВККС. Вдатися до таких дій слідство змушене через систематичне неприбуття цих підозрюваних на виклики детективів НАБУ для допитів (порушення обов’язків, передбачених ст.42 КПК України) та невстановлення їх місцезнаходження", - повідомляє прес-служба НАБУ на сторінці у Facebook.

Крім того, зазначається, що НАБУ звернулося до генерального прокурора з проектами клопотань до Вищої ради правосуддя про відсторонення від здійснення правосуддя і застосування до підозрюваних заходів примусу.

У НАБУ наголосили, що ці особи ухиляються від виконання процесуальних обов'язків і переховуються від слідства з кінця липня 2020 року (перші допити було призначено на 23 липня).

"Наразі підозрюваних викликано на допити 13, 15, 17 і 20 серпня", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією на сайті НАБУ, в розшук оголошені: голова ОАСК Павло Вовк, заступник голови ОАСК Володимир Келеберда, судді цього суду Олексій Огурцов, Ігор Погрібніченко та Ігор Качур, а також члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) Микола Сірош і Сергій Остапець.

Загалом у кримінальному провадженні щодо зловживань в ОАСК статус підозрюваних мають 12 осіб.

Як повідомлялося, 17 липня НАБУ повідомило про вручення підозри Вовку, його заступнику Євгену Аблову, п'ятьом іншим суддям, а також керівнику Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку. Крім того, зазначалося, що "триває процес вручення підозр іще чотирьом особам".

За даними відомства, загалом підозри вручають 12 особам за підозрою в захопленні державної влади. "Зазначені особи, загалом 12, діяли у межах злочинної організації на чолі з головою ОАСК, яка мала на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККСУ), Вищою радою правосуддя (ВРП) та створення штучних перешкод у їхній роботі", - повідомляється на сторінці НАБУ у Facebook.

Голові ОАСК інкримінують ч. 3 ст. 27, ст. 351-2 (організація перешкоджання діяльності ВРП, ВККСУ), ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 375 (організація винесення суддею завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови), ч. 2 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України. Його заступнику інкримінують ч. 5 ст. 27, ст. 351-2 (пособництво в перешкоджанні діяльності ВРП, ВККСУ), ч. 2 ст. 376 КК, іншим суддям ОАСК - ст. 351-2, ч. 2 ст. 375 КК, судді Суворовського районного суду м. Одеси - ст. 351-2, ч. 2 ст. 375 КК.

За версією слідства, злочинна організація ухвалювала замовні рішення у власних інтересах, а також в інтересах політичних і бізнесових кіл. "Зокрема, для цього голова ОАСК використовував схему з подання штучних адміністративних позовів від підставних громадських організацій чи осіб до свого ж суду з подальшим їх розглядом із наперед визначеним результатом", - повідомляється на сторінці САП у Facebook.

Згодом НАБУ оприлюднило відеосюжет, в якому йдеться, зокрема, про п'ять епізодів задокументованої протиправної діяльності суддів ОАСК та інших судів. 21 липня було оприлюднено ще один сюжет, до якого ввійшли матеріали про навмисне перешкоджання головою ОАСК проведенню конкурсу на посаду голови Державної судової адміністрації.

4 серпня НАБУ повторно викликало Вовка, його заступника Євгена Аблова і декількох суддів ОАСК на допити 10-11 серпня, і наголосило, що якщо зазначені особи не прийдуть на допит і цього разу, їх буде оголошено у розшук. У відомстві зазначили, що виконувати процесуальні обов'язки в справі відмовляються 9 із 12 підозрюваних, більшість із яких - діючі судді ОАСК, а ще троє - двоє адвокатів та голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк - являються на виклики та контактують із детективами НАБУ.

10 серпня Національне антикорупційне бюро України повторно викликало на допит сімох підозрюваних у провадженні стосовно керівництва ОАСК, зокрема голову цього суду Павла Вовка, на 13, 15, 17 і 20 серпня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

Росіяни вночі та вранці обстріляли шість ОТГ Сумської області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА