20:42 11.08.2020

Глава ОАСК Вовк знову заявляє про тиск НАБУ на судову систему

4 хв читати
Глава ОАСК Вовк знову заявляє про тиск НАБУ на судову систему

Глава Окружного адмінсуду Києва (ОАСК) Павло Вовк, якого разом з деякими іншими суддями цього суду Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) обвинувачує у скоєнні низки злочинів, знову заявив про тиск на судову систему.

"Розумію, що всі чекають новин щодо історії з НАБУ. Але справа в тому, що новин немає. У встановленому законом порядку мені ніхто нічого не вручав, ані повісток, ані підозр. Як і в минулому році, все обмежилося оскаженілим піаром і істерикою грантових ЗМІ. НАБУ не здатне підтвердити в законному порядку ті абсурдні обвинувачення, які висуває і звинувачує в цьому кого завгодно, але тільки не себе. Як бачимо, зараз вони намагаються тиснути на президента, генпрокурора, і за допомогою кишенькових ЗМІ і сумнівних блогерів -активістів, що перебувають у їх "приватній власності", формувати потрібну їм громадську думку. Це що завгодно, але тільки не позиція правоохоронного органу. Нам немає чого боятися", - написав Вовк на своїй сторінці в Фейсбук.

Він нагадав про те, що НАБУ вимагає у Офісу генпрокурора підписати подання на відсторонення його і його колег з посад. Вовк не розуміє, як це допоможе доводити звинувачення, проте не бачить в цьому проблеми.

При цьому суддя вважає, що Вища рада правосуддя, на відміну від Офісу генпрокурора, здатна прийняти незалежне рішення щодо його усунення з посади.

"Ми бачимо, що і на членів Вищої ради правосуддя теж тиснуть, але, принаймні, там не бояться і не боялися відповісти іноземній агентурі та її посіпакам. Це вселяє надію на справедливість і на те, що в цій сумнівній історії, зрештою, буде поставлена крапка. Власне, справедливість - єдине, що нас зараз і цікавить. А вона є, і ми за неї боротимемося, а дії НАБУ - це грубе і нічим не прикрите посягання на незалежність всієї судової системи України", - написав Вовк.

Раніше 11 серпня НАБУ вкотре викликало на допит сімох підозрюваних у провадженні щодо керівництва ОАСК: главу цього суду Вовка, заступника голови ОАСК Володимира Келеберду, суддів цього суду Олексія Огурцова, Ігоря Погрібніченка і Ігоря Качура, а також членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) Миколу Сіроша і Сергія Остапця. Повістки пропонують вищезазначеним особам з'явитися в НАБУ в ці ж дні, 13, 15, 17 і 20 серпня, але в різний час, для допиту як підозрюваних у справі №22020120000000019. Всі повістки опубліковані на сайті НАБУ 10 серпня.

Вже у вівторок ввечері НАБУ повідомило, що оголосило в розшук вищезазначених підозрюваних у "справі ОАСК", ухиляються від виконання процесуальних обов'язків і переховуються від слідства з кінця липня 2020 року (перші допити було призначено на 23 липня).

Як повідомлялося, 17 липня НАБУ повідомило про вручення підозри Вовку, його заступнику Євгену Аблову, п'ятьом іншим суддям, а також керівнику Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку. Крім того, зазначалося, що "триває процес вручення підозр іще чотирьом особам".

За даними відомства, загалом підозри вручають 12 особам за підозрою в захопленні державної влади. "Зазначені особи, загалом 12, діяли у межах злочинної організації на чолі з головою ОАСК, яка мала на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККСУ), Вищою радою правосуддя (ВРП) та створення штучних перешкод у їхній роботі", - повідомляється на сторінці НАБУ у Facebook.

Голові ОАСК інкримінують ч. 3 ст. 27, ст. 351-2 (організація перешкоджання діяльності ВРП, ВККСУ), ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 375 (організація винесення суддею завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови), ч. 2 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України. Його заступнику інкримінують ч. 5 ст. 27, ст. 351-2 (пособництво в перешкоджанні діяльності ВРП, ВККСУ), ч. 2 ст. 376 КК, іншим суддям ОАСК - ст. 351-2, ч. 2 ст. 375 КК, судді Суворовського районного суду м. Одеси - ст. 351-2, ч. 2 ст. 375 КК.

За версією слідства, злочинна організація ухвалювала замовні рішення у власних інтересах, а також в інтересах політичних і бізнесових кіл. "Зокрема, для цього голова ОАСК використовував схему з подання штучних адміністративних позовів від підставних громадських організацій чи осіб до свого ж суду з подальшим їх розглядом із наперед визначеним результатом", - повідомляється на сторінці САП у Facebook.

Згодом НАБУ оприлюднило відеосюжет, в якому йдеться, зокрема, про п'ять епізодів задокументованої протиправної діяльності суддів ОАСК та інших судів. 21 липня було оприлюднено ще один сюжет, до якого ввійшли матеріали про навмисне перешкоджання головою ОАСК проведенню конкурсу на посаду голови Державної судової адміністрації.

4 серпня НАБУ повторно викликало Вовка, його заступника Євгена Аблова і декількох суддів ОАСК на допити 10-11 серпня, і наголосило, що якщо зазначені особи не прийдуть на допит і цього разу, їх буде оголошено у розшук. У відомстві зазначили, що виконувати процесуальні обов'язки в справі відмовляються 9 із 12 підозрюваних, більшість із яких - діючі судді ОАСК, а ще троє - двоє адвокатів та голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк - являються на виклики та контактують із детективами НАБУ.

10 серпня Національне антикорупційне бюро України повторно викликало на допит сімох підозрюваних у провадженні стосовно керівництва ОАСК, зокрема голову цього суду Павла Вовка, на 13, 15, 17 і 20 серпня.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА