22:14 11.08.2020

НАЗК направило листа Зеленському щодо закону про гральний бізнес

2 хв читати
НАЗК направило листа Зеленському щодо закону про гральний бізнес

Національне агентство з попередження корупції (НАЗК) направило президенту України Володимиру Зеленському листа, в якому висловило застереження щодо закону "Про державне регулювання діяльності з організації та проведення азартних ігор", повідомила прес-служба НАЗК.

"НАЗК зазначає, що, незважаючи на те, що цей документ спрямований на зменшення корупції, він містить корупційні ризики і фактично не може бути реалізований, оскільки його положення суперечать один одному", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, впровадження закону в такій редакції призведе до появи корупційних схем при отриманні дозвільних документів, унеможливить чесну конкуренцію і прозорі правила діяльності у сфері азартних ігор.

У прес-службі відомства також повідомили, що раніше була проведена антикорупційна експертиза законопроекту, внаслідок чого виявлено більше двох десятків істотних корупційних ризиків, серед яких:

- процедура формування складу комісії з регулювання азартних ігор і лотерей суперечить Конституції України, а необхідна кількість її членів для прийняття рішень чітко не визначена;

- широкі дискреційні повноваження комісії (можливість діяти на свій розсуд) при визначенні переліку суб'єктів господарювання, які будуть здійснювати сертифікацію та інспектування грального обладнання, можуть привести до суб'єктивних рішень її членів і формування корупційних практик;

- введення нових дозволів без внесення змін до Закону України "Про перелік дозвільних документів у сфері господарської діяльності" може привести до зловживань під час здійснення державного нагляду (контролю);

- підстави для отримання та анулювання ліцензії на здійснення діяльності у сфері азартних ігор чітко не визначені. Тому комісія зможе зловживати повноваженнями і надавати ліцензії обраним підприємствам;

-процедура внесення плати за видачу ліцензії на здійснення діяльності у сфері азартних ігор є суперечливою, оскільки передбачає два варіанти її внесення, що виключають одна одну. Застосовуючи ці взаємовиключні норми на свій розсуд, комісія зможе "підігравати" потрібним учасникам ринку.

Також в НАЗК додали, що підписаний закон не може бути реалізований, враховуючи наявність в його тексті двох взаємовиключних положень:

- в одному положенні йдеться, що кандидатури для призначення на посади голови та членів комісії з регулювання азартних ігор і лотерей на розгляд Кабінету міністрів вносить прем'єр-міністр;

- інше положення зазначає, що відповідні кандидатури на розгляд Кабміну вносяться Комісією з питань вищого корпусу державної служби за результатами проведення конкурсу.

Крім того, наголошується, що в проголосованому парламентом у другому читанні тексті не було враховано жодної рекомендації НАЗК.

"НАЗК сподівається, що президент ініціює зміни, які дозволять усунути зазначені корупційні ризики і зробить закон можливим для виконання", - наголосили у відомстві.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА