10:02 12.08.2020

НАБУ і САП повідомили п'ятьом особам про підозру у заволодінні газом вартістю понад 729,8 млн грн

2 хв читати
НАБУ і САП повідомили п'ятьом особам про підозру у заволодінні газом вартістю понад 729,8 млн грн

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) і Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) повідомили п'яти особам про підозру у заволодінні майном держави (природним газом) в особі НАК "Нафтогаз України" вартістю понад 729,8 млн грн.

Як повідомляє прес-служба НАБУ в середу, це другий епізод скоєння зазначеними особами аналогічного злочину в попередній період: справу про розкрадання газу на 1,4 млрд грн слухають у суді з грудня 2019 року, отже, загальна сума розкрадань за двома епізодами становить понад 2,1 млрд грн.

Зазначається, що серед підозрюваних:

- двоє колишніх директорів - ТОВ "Енергія-Новий Розділ" та ТОВ "Енергія - Новояворівськ" (ч.5 ст.191, ч.3 ст.209, ч.2 ст.366 Кримінального кодексу України);

- колишній технічний директор ТОВ "Енергія-Новий Розділ" (ч.5 ст.191, ч.3 ст.209 КК України);

- колишній фінансовий директор двох підприємств - ТОВ "Енергія-Новий Розділ" та ТОВ "Енергія - Новояворівськ" (ч.5 ст.191, ч.3 ст.209 КК України);

- фізична особа-організатор схеми, радник директора ТОВ "Енергія" (ч.5 ст.191, ч.3 ст.209, ч.2 ст.366 КК України).

Так, за даними слідства, директори підприємств-власників Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ (Львівська обл.) у 2016-2017 рр. уклали низку угод про закупівлю в НАК "Нафтогаз України" природного газу для виробництва теплової енергії населенню.

"Для здешевлення тепла для цієї категорії споживачів, НАК постачав ТЕЦ газ за суттєво нижчими від ринкових цінами. Внаслідок цих дій прибутковість виробництва електрики цими ТЕЦ перевищила 60%... Таким чином, на переконання детективів НАБУ, ТЕЦ отримали надприбутки, співставні з розміром збитків, завданих НАК "Нафтогаз України" внаслідок реалізації корупційної схеми", - йдеться в повідомленні.

Згідно з висновками експертиз, у 2016-2017 роках учасники злочину організували заволодіння 151,8 млн куб. м природного газу, внаслідок НАК "Нафтогаз України" завдано збитків у розмірі 729,8 млн грн.

Як повідомлялося, у грудні 2019 року САП скерувала до суду справу про заволодіння понад 300 млн куб. м природного газу НАК "Нафтогаз України". У рамках розслідування на цілісні майнові комплекси "Новороздільська ТЕЦ" і "Новояворівська ТЕЦ" накладено арешт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА