07:13 14.08.2020

Глави МЗС країн ЄС обговорять ситуацію в Білорусі і можливі санкції проти винних у насильстві

3 хв читати
Глави МЗС країн ЄС обговорять ситуацію в Білорусі і можливі санкції проти винних у насильстві

Позачергова Рада ЄС із закордонних справ у формі відеоконференції, на якій одним із головних питань буде ситуація в Білорусі після президентських виборів, відбудеться в другій половині дня в п'ятницю.

"Ми обговоримо актуальні питання і розглянемо ситуацію в східному Середземномор'ї, вибори президента Білорусі, а також розвиток подій в Лівані", - повідомив минулої середи в Твіттері високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель, оголошуючи про міністерську нараду.

Раніше Боррель поширив заяву від імені 27 держав Європейського союзу, в якому зазначив що аналіз відносин ЄС і Білорусі після президентських виборів може призвести до заходів проти тих, хто фальсифікував результати голосування і застосовував насильство.

"Після звільнення політичних в'язнів у 2015 році відносини між ЄС і Білоруссю покращилися. Але без прогресу в сфері прав людини і верховенства закону відносини між ЄС і Білоруссю можуть тільки погіршуватися", - йшлося в комюніке, поширеному в Брюсселі.

"Саме на цьому тлі ми будемо оцінювати дії білоруської влади щодо врегулювання поточної ситуації і проводити поглиблений аналіз відносин ЄС і Білорусі. Це може включати, серед іншого, вживання заходів проти осіб, відповідальних за спостережуване насильство, необґрунтовані арешти і фальсифікацію результатів виборів", - зазначив Боррель.

Напередодні позачергової наради глав МЗС країн ЄС високий представник із закордонних справ повторив у своєму блозі заклик із цієї заяви до білоруської влади "покласти край насильству, звільнити всіх незаконно затриманих осіб і негайно повернутися на шлях належної демократичної і плюралістичної поведінки, приступивши до діалогу з суспільством".

"В іншому випадку нам доведеться переглянути наші відносини з Білоруссю і в кінцевому підсумку прийняти санкції проти винних у насильстві, незаконних арештах і фальсифікації результатів виборів. Ми обговоримо це питання в п'ятницю, 14 серпня, на скликаній мною позачерговій Раді з іноземних справ", - попередив Боррель.

Він закликав президента Білорусі Олександра Лукашенка припинити репресії проти народу і приступити до переговорів із суспільством.

"Ситуація в Білорусі викликає серйозну стурбованість. Після президентських виборів, що відбулися минулої неділі, Олександр Лукашенко і влада Білорусі повинні припинити репресії проти білоруського народу і почати переговори з широкими верствами суспільства", - написав глава дипломатії ЄС.

"За останні місяці білоруси ясно показали, що прагнуть до демократії і поваги прав людини. Істотні політичні зміни є попередньою умовою для подальшого розвитку відносин між ЄС і Білоруссю", - наголосив Боррель.

Він зазначив, що погіршення політичного клімату в Білорусі привело до виборів, які "не були ні вільними, ні справедливими". "Пішов спалах репресивного насильства, коли народ Білорусі мужньо продемонстрував свою недовіру до оголошеного результату і своє прагнення до змін", - продовжив глава дипломатії ЄС.

"Ми, звичайно, підтримуємо суверенітет і незалежність Білорусі, але ми не можемо розвивати наші відносини, ігноруючи кричущі порушення прав людини і політичних свобод. ЄС всюди виступає за демократію і права людини, і ми повинні запобігти підриву цих цінностей", - вважає Боррель.

Як повідомляють європейські ЗМІ, низка країн Євросоюзу наполягає на введенні санкцій щодо керівних осіб Білорусі у відповідь на насильство, яке державні структури застосовують до учасників протестів проти підсумків президентських виборів. На думку низки джерел, на самій міністерської відеоконференції жодних офіційних рішень, ймовірно, прийнято не буде, проте це не виключає того, що міністри домовляться про подальші кроки з формування списку санкцій стосовно Білорусі.

У Білорусі з 9 серпня проходять акції протесту, зіткнення маніфестантів зі співробітниками правоохоронних органів. Протестувальники не погоджуються з оприлюдненими результатами виборів глави держави, на яких, за попередніми даними ЦВК, чинний президент Олександр Лукашенко набрав 80,08% голосів, а його політична противниця Світлана Тихановська - 10,9%.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посол України в США: Сенат розпочне розгляд законопроєкту про допомогу Україні о 20:00 за Києвом

У ХАРКОВІ ЧУТИ ВИБУХИ - ВЛАДА

Зеленський розраховує на допомогу Данії в пошуку додаткових систем ППО для Миколаївської області

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення заступника голови Дніпровського РУ ГУНП на 14 млн грн

Європарламент 14-й раз відклав погашення бюджету Ради й Ради ЄС 2022 року, яке раніше відкладали через вимогу надати Україні Patriot

НАТО проведе неформальну нараду глав МЗС країн Альянсу в Празі 30-31 травня

Через обстріл у Козацькому загинула жінка - Херсонська ОВА

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт, що пропонує вдосконалити систему початкової загальновійськової підготовки

Ворог атакував Полтавщину, попередньо, без жертв і постраждалих - голова ОВА

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про індивідуальні освітні траєкторії - віцепрем'єр Федоров

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА