08:25 14.08.2020

Президент підписав закон про детінізацію ринку брухту

3 хв читати
Президент підписав закон про детінізацію ринку брухту

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №2426 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо детінізації ринку металургійної сировини і операцій з металобрухтом)", прийнятий Верховною Радою 14 липня 2020 року.

"Президент підписав закон про детінізацію ринку металобрухту. Понад 20 років ця сфера була в тіні через випадкові або навмисні колізії в законодавстві. Зроблено важливий крок для виведення її на світло", - написав один із авторів законопроекту - заступник голови комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський на своїй сторінці в Facebook в четвер.

За його словами, прийняття закону дозволить згенерувати близько 900 млн грн нових податкових надходжень і зменшить крадіжки металу "адже кожен буде займатися своєю справою: заготівельник працювати легально, а силовики почнуть контролювати ці пункти, а не кришувати".

"Попереду ще довга робота з Кабміном і, головне, робота самих учасників ринку. Але є початок. Будемо працювати над імплементацією цього закону разом із галузевими організаціями металургів брухтозаготівельників і органами виконавчої влади: "Укрметалургпром", "УАВтормет", "УАВторметресурс", Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України", - зазначив Кисилевський.

На сайті Ради констатується, що закон був направлений на підпис президенту 28 липня 2020 року, повернутий 12 серпня 2020 року з підписом президента.

Як повідомлялося, Верховна Рада 14 липня 2020 року підтримала в другому читанні і в цілому законопроект №2426 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо детінізації ринку металургійної сировини і операцій з металобрухтом)" - за законопроект проголосували 237 депутатів.

У поширеному після голосування коментарі Кисилевського зазначалося, що до другого читання надійшло 118 пропозицій, з них 39 були відхилені, 79 враховані, також були розглянуті зауваження Головного юридичного управління.

Законопроект №2426 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо детінізації ринку металургійної сировини і операцій з металобрухтом)" був зареєстрований в парламенті 12 листопада 2019 року. Разом з Кисилевським співавторами законопроекту стали 22 народних депутати. Розробкою законопроекту займалася робоча група, до якої увійшли представники брухтозаготівельників, металургів і Мінекономіки.

Верховна Рада 14 січня 2020 року схвалила в першому читанні законопроект №2426. На підтримку законопроекту проголосували 313 народних депутатів. Парламентський комітет з питань економічного розвитку схвалив до другого читання законопроект №2426.

Об'єднання "Укрметалургпром" і Українська асоціація вторинних металів ("УАВтормет") на початку липня звернулися до керівництва комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку, голів фракцій та депутатських груп з проханням підтримати прийняття в другому читанні і в цілому законопроекту №2426. При цьому "Укрметалургпром" і "УАВтормет" констатували, що прийняття законопроекту сприятиме не тільки подоланню корупційної складової на ринку металобрухту України, а й стабілізації і подальшого зростання промислового виробництва в Україні. Також це відкриє широкі можливості для залучення інвестицій і кредитних ресурсів для модернізації в результаті виведення з тіні первинної заготовки та подолання масштабної корупційної складової.

Водночас метпідприємства зможуть розширити кількість легальних постачальників металобрухту, звільнитися від посередників, які часто виконують тільки транзакції з легалізації металобрухту, які були заготовлені на первинному ринку металобрухту, а також позбутися від вантажу численних претензій з боку органів Державної фіскальної служби України щодо невідповідності якості угод з компаніями-заготівельниками, що виникли внаслідок непрозорості низової заготівлі металобрухту.

Крім того, в перспективі, в результаті залучення інвестицій в сферу заготівлі металобрухту зростуть обсяги цієї стратегічної для металургійної галузі сировини, дефіцит якої зараз спостерігається на ринку.

В результаті прийняття даного законопроекту, тільки за попередніми розрахунками, з тіні буде виведено близько 20 млрд грн оборотних коштів підприємств у сфері заготівлі металобрухту, в результаті чого держбюджет України отримає близько 1 млрд грн додаткових щорічних надходжень. Також буде офіційно оформлено понад 10 тис. працівників, що посилить їх соціальну захищеність і знизить рівень напруженості в суспільстві.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА