20:34 14.08.2020

Із переданням затриманих в Білорусі "вагнерівців" до РФ предмет діалогу щодо їх екстрадиції вичерпується - Єнін

2 хв читати
Із переданням затриманих в Білорусі "вагнерівців" до РФ предмет діалогу щодо їх екстрадиції вичерпується - Єнін

Екстрадиція учасників приватної військової компанії "Вагнер", затриманих 29 липня правоохоронними органами Білорусі, стає неможливою після передання їх РФ білоруською стороною, оскільки ті мають російські паспорти, а російська сторона своїх громадян не видає, заявив заступник міністра закордонних справ Євген Єнін.

"Якщо ... згадані громадяни відбули на територію Російської Федерації, то, безумовно, предмет для подальшого діалогу зникає сам по собі", - сказав Єнін в ефірі телеканалу "Україна 24" в п'ятницю ввечері.

На питання про те, чи слід вести діалог з російською стороною на предмет екстрадиції, Єнін відповів: "Річ у тім, що якщо у зазначених осіб є російські паспорти, то як Україна не видає своїх громадян, так і РФ або Білорусь так само не видають своїх громадян".

Також він зазначив, що в міжнародній практиці це правило не є абсолютним, і навів приклади США та Ізраїлю, які практикують видачу своїх громадян іншим країнам.

"Ми від самого початку не виключали можливості того, що лідер Білорусі буде розігрувати це питання, і буде використовувати (затриманих - ІФ) як розмінну карту, насамперед, з РФ. І тепер ми побачили, що він зробив вибір на користь російської сторони. І, тим не менше, наші органи досудового розслідування і прокуратури зробили все належне для того, щоб вичерпати всі можливості для видачі цих правопорушників українській стороні", - розповів Єнін.

Як повідомлялося 29 липня під Мінськом було затримано 33 громадянина РФ і України, яких білоруська влада ідентифікувала як членів приватної військової компанії (ПВК) "Вагнер", підозрюваних у намірі організувати масові заворушення в період президентських виборів.

Україна заявила, що затримані брали участь в бойових діях на сході країни, а 9 з них є українськими громадянами. Офіс генпрокурора України повідомив, що 28 особам, з яких дев'ять громадяни України, оголошено про підозру за фактом участі в терористичній організації (ст.258-3 КК України). 12 серпня Офіс генерального прокурора звернувся в Генеральну прокуратуру Білорусі з запитами про видачу 28 осіб з ПВК "Вагнер", включно з 9 громадянами України.

Перед цим, 5 серпня, президент України Володимир Зеленський детально обговорив із президентом Білорусі Олександром Лукашенком питання, пов'язані із затриманням бійців ПВК "Вагнер". 6 серпня Лукашенко доручив запросити в країну генеральних прокурорів Росії і України для розгляду в ситуації із затриманими. 9 серпня Лукашенко заявив, що генпрокурори України і РФ не приїхали до Мінська, щоб розібратися з ситуацією щодо затриманих членів ПВК "Вагнер".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

Росіяни вночі та вранці обстріляли шість ОТГ Сумської області

Уночі над Дніпропетровською областю було збито 24 БПЛА і ракети

Ворог атакував 13 населених пунктів Херсонської області, є постраждалі та жертви

Уночі над Дніпропетровською областю було збито десять БПЛА і чотири ракети, є постраждалі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА