19:30 16.08.2020

Туреччина буровими роботами в східному Середземномор'ї підриває зусилля з деескалації

2 хв читати
Туреччина буровими роботами в східному Середземномор'ї підриває зусилля з деескалації

Відновлення Туреччиною бурових робіт поблизу берегів Кіпру загрожує безпеці в східному Середземномор'ї, заявив високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель.

"Сьогоднішнє оголошення Туреччиною про відновлення бурових робіт судном Yavuz у морській зоні, делімітованої Кіпром і Єгиптом, на жаль, підсилює напруженість і загрожує безпеці в східному Середземномор'ї", - йдеться в заяві глави дипломатії ЄС, поширеній у неділю в Брюсселі.

За його словами, цей крок "підриває зусилля з відновлення діалогу і переговорів, а також з негайної деескалації, що є єдиним шляхом до стабільності і надійним рішенням, як було підтверджено міністрами закордонних справ ЄС минулої п'ятниці (на відеоконференції глав МЗС країн ЄС - ІФ)".

"Я закликаю турецьку владу негайно припинити цю діяльність і повністю і сумлінно розпочати широкий діалог з Європейським союзом", - заявив Боррель.

14 серпня міністри закордонних справ країн ЄС обговорили під час відеоконференції ситуацію в східному Середземномор'ї. Вони підтвердили повну солідарність Євросоюзу з Грецією і Кіпром. Водночас глави МЗС зазначили, що "серйозне погіршення відносин з Туреччиною має далекосяжні стратегічні наслідки для всього ЄС далеко за межами східного Середземномор'я".

Міністри зазначили, що "недавня військово-морська мобілізація Туреччині не сприяє пошуку жодних рішень". Навпаки, створюється підвищений ризик небезпечних інцидентів. Негайна деескалація з боку Туреччини має вирішальне значення, йдеться в підсумковому документі відеоконференції.

Глави МЗС країн ЄС нагадали про "значення, яке вони надають відносинам з Туреччиною". Вони наголосили, що питання, пов'язані з делімітацією морських кордонів і експлуатацією відповідних ресурсів, можуть бути вирішені тільки шляхом діалогу і переговорів відповідно до міжнародного права і принципу добросусідських відносин, а не за допомогою односторонніх дій і мобілізації військово-морських сил.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА