15:42 17.08.2020

Мер Умані пригрозив заблокувати в'їзд для хасидів на період Рош Гашана

2 хв читати
Мер Умані пригрозив заблокувати в'їзд для хасидів на період Рош Гашана

Мер Умані Олександр Цебрій пригрозив заблокувати в'їзд для хасидів на період Рош Гашана у зв'язку з ситуацією з коронавірусом і повідомив, що поїде до Києва для зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським, щоб обговорити це питання.

"Шановні уманчани, я готовий на найрадикальніші заходи, але в рамках чинного законодавства. Ви пам'ятаєте, як це було, коли перекривалися блок-постами в'їзди на територію міста Умань. Це рішення може прийняти ТЕБ і НС міста Умані. Я хочу почути ваше ставлення до цього, як ви поставитеся, коли на період Рош Гашана ми вдамося до таких заходів", - сказав він у відеозверненні на сторінці у Facebook у понеділок.

Цебрій зазначив, що поїде до Києва для обговорення цієї ситуації з президентом України Володимиром Зеленським.

"Я переконаний у тому, що пан президент не знає про цю ситуацію, і думаю, що він не поінформований достатньо своїми так званими слугами народу. Тому я зараз виїжджаю в Київ, під Офіс президента, й чекатиму там доти, доки зі мною справді поспілкуються, і особисто президент від мене персонально дізнається, яка ситуація в місті Умані, не дізнається про ваші, уманчани, настрої", - наголосив мер.

Він додав, що був запрошений на засідання Державної комісії ТЕБ і НС, а також нагадав, що на засіданні 11 серпня комісія ухвалила рішення про можливість присутності на території міста під час святкування Рош Гашана від 5 до 10 тисяч паломників.

"Я думав, що нас почули, нас зрозуміли й до нас дослухатимуться. Тому я думав, що сьогодні буде ухвалено єдине правильне рішення - про обмеження візиту на територію міста паломників-хасидів і відмову від традиційного проведення Рош Гашана. Але я помилявся. На цьому засіданні голова озвучив, що рішення вже прийняте і коригуванню воно не підлягає", - пояснив Цебрій.

Як повідомлялося, учасники міжвідомчої наради в Міністерстві закордонних справ України дійшли спільної думки, що прибуття десятків тисяч паломників-хасидів у м. Умань Черкаської області для святкування юдейського свята Рош Гашана в традиційному форматі в 2020 році є неможливим у зв'язку з епідеміологічною ситуацією в Ізраїлі, забороною проведення масових заходів в Україні, необхідністю створення великої кількості місць для обсервації та складності контролю правоохоронцями дотримання паломниками режиму самоізоляції.

Пізніше Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю закликало Київ не дозволяти цього року паломництво хасидів у м. Умань Черкаської області на свято Рош Гашана.

У 2019 році для зустрічі 5780-го юдейського Нового року (Рош Гашана), який святкується з вечора 29 вересня по вечір 1 жовтня, в Умань прибули понад 30 тисяч паломників.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА