19:45 17.08.2020

Штаб Тихановської бачить шлях до зміни влади в Білорусі через загальний страйк

2 хв читати
Штаб Тихановської бачить шлях до зміни влади в Білорусі через загальний страйк

Штаб екс-кандидата в президенти Білорусі Світлани Тихановської заявив про необхідність загального страйку, щоб домогтися відставки президента Олександра Лукашенка.

"Ми закликаємо всі трудові колективи приєднатися до безстрокового страйку з вимогою відставки Олександра Лукашенка, делегувати представників страйкових комітетів до координаційної Ради", - йдеться в заяві штабу, опублікованій у соцмережах.

У заяві наголошується, що прихильники Тихановської мають намір продовжувати домагатися скасування виборів легальними і ненасильницькими способами.

Зі свого боку керівник штабу Тихановської Марія Мороз у своєму відеозверненні, опублікованому в YouTube, зазначила, що для нинішньої влади "зрозуміла тільки мова сили і конкретного економічного збитку". "Значить, нам доведеться показати, що ми готові їм його нанести", - заявила глава штабу.

У Білорусі вже понад тиждень тривають масові акції протесту проти підсумків виборів президента, на яких переможцем оголошений чинний глава держави Олександр Лукашенко, який займає цей пост з 1994 року. Вибори відбулися 9 серпня. Відповідно до затверджених ЦВК підсумків, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його основного опонента Світлану Тихановську - 10,12%.

Усього під час акцій протесту були затримані понад 7 тис. осіб. Одна людина загинула на акції протесту, одна - після затримання. Дотепер частину затриманих звільнено.

З 13 серпня протести почалися на багатьох білоруських промислових підприємствах.

У понеділок, 17 серпня, Лукашенко допустив можливість проведення нових виборів глави держави після прийняття нової Конституції.

У Білорусі 9 серпня відбулись президентські вибори. Відповідно до офіційних результатів, діючий президент Олександр Лукашенко, який займає цей пост з 1994 року, переміг на виборах з великим відривом від інших кандидатів. Оприлюднені результати виборів викликали масові протести, які тривають досі.

Затримано близько 7 тис. людей, кілька сотень постраждали, одна людина загинула на акції протесту, одна - після затримання. За інформацією ЗМІ про місцезнаходження близько 80 осіб затриманих на акціях досі нічого не відомо.

Поряд із цим, стала надходити інформація про численні випадки жорстокого поводження і тортур затриманих у місцях тимчасового утримання, а також при перевезенні.

З 13 серпня на білоруських промислових підприємствах почалися мирні протести, з 17 серпня - страйки. Крім того, у всій Білорусі люди вишикувалися в ланцюги солідарності для проведення мітингів проти насильства і за проведення нових виборів.

Як повідомлялося, кандидат в президенти Світлана Тихановська і керівник її штабу Марія Мороз покинули Білорусь і перебувають у Литві.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА