20:01 18.08.2020

Між США та РФ є певна згода щодо майбутнього контролю над ядерними озброєннями, але для прогресу треба багато працювати - спецпосланник президента США

2 хв читати
Між США та РФ є певна згода щодо майбутнього контролю над ядерними озброєннями, але для прогресу треба багато працювати - спецпосланник президента США

США та РФ згодні у деяких питаннях щодо майбутнього контролю над ядерними озброєннями, проте позиції країн із низки ключових питань залишаються далекими одна від одної, заявив спеціальний посланник президента з контролю над озброєннями Держдепартаменту США Маршалл Біллінгслі.

"Є деякі сфери, де між Росією та США є згода, проте ми залишаємося далекими з низки ключових питань. Іншими словами, є певна згода в принципі, але величезна кількість роботи буде потрібна для того, щоб досягти прогресу", - сказав Біллінгслі під час телефонного брифінгу у вівторок.

За його словами, США привезли до Австрії, де 17-18 серпня відбулися переговори із заступником міністра закордонних справ Росії Сергієм Рябковим про майбутнє контролю над ядерними озброєннями, "дуже детальний набір пропозицій".

"Ми неодноразово говорили, що нам також потрібно мати кращий набір заходів щодо прозорості та верифікації. Врешті-решт, рамкова робота, яку ми могли б встановити з Росією, не може бути створена як ще один виключно двосторонній договір у стилі холодної війни. Він має бути створений так, щоб він міг у належний час включати Китай", - пояснив спецпосланник президента США.

Біллінгслі наголосив, що їхня делегація прибула до Відня з мандатом від президента США Дональда Трампа.

"Росія розуміє нашу позицію, і залишається побачити, чи є політична воля в Москві, щоб цю угоду було укладено. М'яч зараз на російській стороні поля", - наголосив він.

Крім того, спецпосланник назвав договір між США та РФ про заходи щодо подальшого скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь (New Start) "глибоко помилковим" і таким, що не відповідає інтересам США, проте допустив, що договір про заходи щодо подальшого скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь між США і РФ може бути продовжено на якийсь час, якщо буде вирішено проблеми з верифікацією.

"Якщо ми зможемо вирішити проблеми з верифікацією і зможемо вийти на політично зобов'язальну угоду, ми хотіли б запропонувати президенту, щоб New Start було продовжено на якийсь період часу", - зазначив Біллінгслі.

Спеціальний посланник президента США також звернув увагу на зростання загрози для Азіатсько-Тихоокеанського регіону, "приховане та необмежене ядерне нарощування Китаєм".

"Це загроза, з якою стикаються не лише США, а всі країни Азії... Я наведу лише один приклад того, наскільки тривожна поведінка Китаю. Минулого 2019 року Китай запустив понад 200 тис. балістичних ракет. Це набагато більше, ніж у решті світу разом узятому. Ось чому ми сфокусовані на забезпеченні того, щоб ми підтримували стабільність, стратегічну рівновагу, які існують нині, і ось чому ми вважаємо, що наступна угода з контролю над ядерними озброєннями має включати та обмежувати Китай", - наголосив Біллінгслі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА