18:15 19.08.2020

У РНБО виявили ознаки підготовки масштабної кібератаки російських спецслужб на органи держвлади України напередодні Дня Незалежності

2 хв читати
У РНБО виявили ознаки підготовки масштабної кібератаки російських спецслужб на органи держвлади України напередодні Дня Незалежності

Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) при Раді національної безпеки і оборони України (РНБО) виявив активізацію хакерського угрупування Gamaredon, "за яким стоять спецслужби Російської Федерації".

"Фахівці НКЦК при РНБО України виявили тенденцію до модернізації програмних засобів кібератак з метою підвищення ефективності подолання засобів захисту та приховування своєї діяльності у скомпрометованих системах. ... Проведений аналіз шкідливих програм виявив ознаки підготовки до масштабної скоординованої атаки на органи державної влади та об’єкти критичної інфраструктури, спрямованої на дестабілізацію ситуації в Україні напередодні Дня Незалежності та під час підготовки до чергових місцевих виборів", - повідомляє прес-служба РНБО.

Як повідомляється, під час останніх спроб атак використовуються шкідливі вкладення, які імітують документи державних органів влади, зокрема Служби безпеки України. Злочинці розсилають шкідливі документи електронною поштою, і під час їх відкриття хакери отримують доступ до систем та мереж державної установи.

Секретар РНБО Олексій Данілов зазначив, що всі суб'єкти сектору безпеки та оборони, які забезпечують кібербезпеку в різних сферах, працюють у постійному режимі відстежування, запобігання і відбиття кібератак.

"Невідкладне інформування НКЦК при РНБО України про виявлені кібератаки на інформаційні системи державних органів, об’єктів критичної інфраструктури для здійснення координації з оперативного реагування є вкрай важливим, адже наслідки від кібератак можуть створити суттєву загрозу життєво важливим інтересам держави і суспільства", - наголосив Данілов.

"Кіберзагрози з боку Російської Федерації є вкрай небезпечними і для України, і для європейських країн", - додав він.

НКЦК при РНБО України вже попередив суб’єктів кібербезпеки про небезпеку. В разі виявлення індикаторів компрометації необхідно невідкладно інформувати НКЦК при РНБО України (е-mail: [email protected]).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА